helenas-web.nu

Marängbakelse

För några dagar sedan misslyckades jag helt med marängerna. Marängsmeten var så enormt fin fram tills jag hällde i smaksättningen å då falerade jag totalt.

Jag nästan hällde ut smeten på bakplåtspapper och gräddade ordentligt. De blev faktiskt jättebra att använda till en marängbakelse som efterrätt.

Jag började att breda ut grädde på marängen, sen klickade jag ut några rejäla klickar med kondenserad mjölk (som kokats) med hallon och blåbär på toppen.

Mumsigt!

♥ Kram Helena ♥

 

Björnakaka

En god mjukkaka kan vara bland det godaste som finns att ta fram när det är fikadags. Å att den dessutom är fylld med en god smörkräm gör ju inget, eller hur?!

Smält smöret och låt det svalna. Visapa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner de torra ingredienserna ingredienserna. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken.

Grädda i ugn i 175° 45 minuter i en smord och bröad springform. Låt kakan kallna.

Ta fram smöret till fyllningen. Rör samman alla ingredienser till fyllningen. Dela kakan i två delar och ta bort locket. Bred fyllningen i den nedre delen.

Lägg på lock och sikta florsocker över.

Smarrigt, eller hur?!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Kycklingrullader med ädelost

Idag blev det kycklingrullader till middag – väldigt gott! Dessa smaksatte jag med bacon, schalottenlök och även lite ädelost.

Börja med att skära kycklingen på “höjden” tunt så det blir ca 3-4 tunna delar per filé. Det är enklast om du använder dig av fryst kycklingfilé som inte tinat riktigt klart. Låt de därefter tina helt.

Strimla bacon och finhacka löken. Stek bacon och lök i smör tills de fått färg.

Lägg baconblandningen på varje filé och skär därefter en avlång bit av ädelosten och lägg på, rulla ihop till rullader. Jag använde mig inte av all ädelost inuti rulladerna utan sparade resten till såsen.

Sätt i tandpetare så de hålls ihop.

Bryn rulladerna i smör tills de fått färg, smaksätt med salt och peppar.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i 15 minuter under lock.


Servera tillsammans med hemgjord potatismos.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Laxsoppa med vitlökscreme

Igår fick vi en hej-dundrandes nyårsmiddag hos våra goda vänner A o B. Magen stod ut i alla hörn. Kan man tänka sig att man blir hungrig dagen efter ändå?! Konstigt!

Idag blev det en god laxsoppa med vitlökscreme till middag – lätt och gott så här dagen efter :o)


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

2014 och 2015

Tänk att 2014 nu har kommit och gått – det är ett år som jag tycker har swischat förbi med raketens hastighet.

Det har naturligtvis varit lite ups and downs – som sig bör – under året. Mat- och bakmässigt så är det fortfarande enkla och goda recept som dominerar hos mig. Jag prioriterar att äta nyttigt och ta tillvara på det som inköps, plockas.och det som jag får.

Här är ett litet urval ur 2014s alla matbilder som publicerats här i bloggen:

Min förhoppning och förväntan inför 2015 är att det ska komma ännu mer recept här i bloggen, både nya men även gamla recepts som dammats av. Jag vet att steg-för-steg instruktionerna uppskattas väldigt så det fortsätter jag med, var så säkra.

Det blir kanske någon temavecka emellanåt, ex svensk husmanskost vilket jag ofta tycker kommer i skymundan.

På det privata planet så önskar jag att jag blir mer fokuserad på att skapa matsedlar i förväg så jag enkelt och “smärtfritt” får ihop middagarna här hemma. Det har det varit si och så med under 2014 men kan ni tänka er att det har alltid serverats mat varenda dag och vi har blivit mätta på kuppen :o)

Jag hoppas också att det blir fler recept som jag kaloriberäknar framöver – vet ju att det brukar uppskattas av många av er läsare.

I snitt har jag haft 357 besökare/dag här i bloggen – jättekul med sånt intresse! På Facebook är det 397 följare – är du inte följare där så kila in och “gilla” sidan du också.

Vill passa på att tillönska er alla ett fantastiskt Gott Nytt År!

♥ Kram Helena ♥