Saffranssemlor
recipe image
lördag 12 december 2009
Beskrivning: Jag som gillar både saffran och semlor tycker de här är vansinnigt goda...!
Ingredienser
versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
dlmjölk
1pktjäst
1påsesaffran
1dlvit sirap
¼tsksalt
100grumstempererat smör
1tskkardemumma
550gvetemjöl

Fyllning:

300gmandelmassa
  vatten
4dlgrädde 20 %
  florsocker
Metoder/steg
  • Värm mjölken till fingervarmt, ca 37°.
  • Smulaner jästen i en degbunke och låt lösas upp i den varma mjölken.
  • Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel.
  • Blanda samman alla ingredienserna.
  • Blanda till en elastisk deg och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  • Dela degen i 20 bitar och rulla runda bullar.
  • Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  • Grädda bullarna i 200° i ca 10 – 12 minuter och låt svalna.
  • Skär ett lock av toppen av bullen.
  • Riv mandelmassan grovt och blanda med lite vatten till en lagomt lös konsistens.
  • Klicka fyllningen i de avsvalnade bullarna.
  • Vispa grädden.
  • Klicka grädde ovanpå mandelmassan och ägg på locket.
  • Pudra över florsocker på semlan.
vrig information

20 st

5,5 p/p

200° i ca 10 – 12 minuter