Fikonmarmelad
recipe image
lördag 24 december 2011
Beskrivning:

Fantastiskt god marmelad som passar perfekt till ost och kex.

Ingredienser
Översikt
Huvudingrediens
TillagningssÀtt
SvÄrighetsgrad
Typ av matrÀtt

750 g torkade fikon
vatten
500 g rÄsocker
250 g farinsocker
1 st citron
1,5 tsk vaniljsocker
konserveringsmedel

Metoder/steg

SkÀr fikonen i smÄ bitar (skÀr bort fÀstet).
Koka upp vatten i en kastrull och hÀll över kokande vatten tills det tÀcker.
LÄt stÄ svalt över natten och dra.
Pressa saften ur citronen och blanda med fikonen tillsammans med de olika sockerarterna.
Koka upp och koka ihop till önskad konsistens.
Gör marmeladprovet, hÀll upp en tesked pÄ en tallrik och dra med en sked ett spÄr igenom. Om spÄret bestÄr Àr marmeladen klar. Koka annars lite till.
Ta bort kastrullen frÄn plattan nÀr marmeladen Àr klar och rör till sist ner vaniljsockret och konserveringsmedlet.
Mixa med mixerstav sÄ att alla bitar gÄr sönder.
HÀll till sist upp marmeladen pÄ varma burkar.