Chokladdoppad lakritskola med havssalt

söndag 20 december 2009

Beskrivning:

De olika momenteten som godiset kräver är värt det för de är otroligt goda. Receptet kommer från boken: Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
3dlvispgrädde
3dlströsocker
1dlsirap
1mskkakao
½påseturkisk peppar
2tsksmör
250gmörk choklad

Metoder/steg

  • Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper.
  • Krossa karamellerna i en mortel.
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
  • Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visa 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen.
  • Ställ kolan kallt att stelna.
  • Smält under tiden chokladen i vattenbad och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
  • Skär eller klipp kolan i bitar.
  • Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
  • Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
  • Förvaras kallt.

vrig information

80 st

1 p/p

Omdmen