Purjopaj

söndag 01 november 2009

Beskrivning:

En otroligt god paj där kallrökt lax till är pricken över i:et.
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
100grmargarin
dlvetemjöl
2mskvatten
 Fyllning:
2 purjolökar
1msksmör
2dlriven västerbottensost
4dllättmjölk
4 ägg
1krmmald svartpeppar
 Servering:
300grkallrökt lax i skivor

Metoder/steg

  • Hacka ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg i en bunke..
  • Rör i vattnet och arbeta ihop det hela till en slät deg.
  • Låt den gärna ligga kallt 15 – 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tryck ut och placera degen i en pajform, ca 27 cm i diameter, så att botten och kanter blir degklädda.
  • Nagga i botten med en gaffel.
  • Sätt en dubbelvikt folieremsa runt de degklädda kanterna så att de håller sig uppe under gräddning.
  • Förgrädda pajskalet i sin form cirka 10 minuter.
  • Ta ur ugnen.
  • Snitta upp och skölj purjolökarna noggrant.
  • Skär sedan purjolökarna i cirka 1 cm tjocka skivor.
  • Fräs dem mjuka och glansiga i matfett i en kastrull eller stekpanna.
  • Fördela purjon över det förgräddade pajskalet.
  • Strö den rivna osten över.
  • Vispa ihop mjölk och ägg med peppar, häll blandningen över purjon i pajskalet.
  • Grädda pajen 25 – 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lite färg.
  • Servera med 300 gr kallrökt lax i skivor. Pajen är vegetarisk om du inte serverar lax till.

vrig information

6 port

10 p/p

225° i 10 minuter + 25 – 30 minuter

Omdmen