Vaniljäppelkaka

lördag 26 september 2009

Beskrivning:

En supergod och ganska så mäktig äppelkaka med hemgjord vaniljkräm inuti.
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
175gsmör
dlvetemjöl
2tskbakpulver
2dlströsocker
2tskvaniljsocker
2 ägg
 Vaniljkräm:
1dlmjölk
1dlvispgrädde
1 äggula
1mskmaizena
1mskströsocker
½mskvaniljsocker med äkta vanilj
 Fyllning:
4 äpplen

Metoder/steg

  • Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en bunke.
  • Mjöla händerna och tryck ut ca 2/3-delar av degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Tryck även ut lite deg några cm upp mot kanterna.
  • Låt formen och resterande deg vila i kylen.
  • Gör under tiden vaniljkrämen genom att blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull.
  • Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka.
  • Låt krämen sedan svalna.
  • Tillsätt vaniljsocker.
  • Bred ut vaniljkrämen i botten av pajen.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  • Lägg dem på vaniljkrämen i formen.
  • Rulla utresterande deg till längder på mjölat bakbord.
  • Lägg dem som ett galler över äppelklyftorna.
  • Grädda i 200° i ca 40 minuter på den nedersta falsen.
  • Pudra över lite florsocker strax innan servering av kakan som serveras ljummen.

vrig information

12 port

6,5 p/p

200° i 40 minuter

Omdmen