Semlor

söndag 22 februari 2009

Beskrivning:

Vad är en fettisdag utan semlor??? Ingen alls. Love-love-love semlor :)
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
25grjäst för söta degar
75grsmör
dllättmjölk
1krmsalt
3mskströsocker
1 ägg
8dlvetemjöl
2tskbakpulver
 Fyllning o garnering:
  inkråm
1dllättmjölk
150grmandelmassa
2dlÄdel visp 20 %
  florsocker

Metoder/steg

  • Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37º).
  • Smula ner jästen i en degskål, häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt salt, socker, ägg och 7 dl av mjölet.
  • Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen.
  • Låt degen jäsa, övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • Arbeta degen i degskålen med bakpulvret.
  • Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och rulla ut den till två längder.
  • Dela varje längd i 7 bitar.
  • Forma dem till runda bullar och lägg dem på plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper.
  • Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter, tills degen ser lätt och porös ut. Sätt ugnen på 250º.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter.
  • Låt dem kallna på galler under bakduk.
  • Skär lock av bullarna.
  • Gröp ur en del av inkåmet och smula ner det i en skål.
  • Häll på het mjölk, blanda i grovriven mandelmassa. (Fyllningen ska vara ganska lös. )
  • Vispa grädden.
  • Fyll semlorna med mandelmasseblandningen.
  • Lägg eller spritsa på en klick grädde.
  • Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

vrig information

14 st

6 p/p

Omdmen