Köttsoppa med klimp

söndag 25 januari 2009

Beskrivning:

Helt fantastiskt gott - snacka om svensk husmanskost när den är som bäst!
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
1kghögrev med ben
lvatten
  salt
  grovmalen svartpeppar
3 morötter
5 potatisar
1litenkålrot
1bitrotselleri
1 palsternacka
1 purjolök
1bitvitkål

Klimp:

3dllättmjölk
1 ägg
  salt
3-4dlvetemjöl

Metoder/steg

  • Koka upp vattnet, lägg i köttet och koka upp.
  • Skumma väl och tillsätt salt och svartpeppar.
  • Låt detta koka sakta under lock tills köttet är mört, ca 1 ¼ - 1 ½ timme.
  • Skär morötterna i skivor och potatisarna i bitar.
  • Skär kålroten i stora tärningar och rotsellerin i små tärningar.
  • Skär palsternackan och purjolöken i skivor.
  • Tag upp köttet och skär det i tärningar.
  • Lägg ner rotfrukterna och efter cirka 10 minuter purjolöken och vitkålen.
  • Låt koka tills rotfrukterna är nätt och jämt mjuka, cirka 15 min.
  • Lägg ner köttet i soppan.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Strö ev. över klippt persilja.

 

  • Koka rejält med vatten i en gryta.
  • Knäck ägget i en skål och vispa samman med mjölken.
  • Tillsätt salt.
  • Rör ner vetemjöl – det ska bli en väldigt ”stabbig” smet (dvs kompakt).
  • Doppa ner en matsked i det kokande vattnet och ta sedan upp en rejäl klick med klimp och släpp ner i det kokande vattnet. (doppa skeden mellan varje klimp).
  • Klimpen är klar när de kommer upp till ytan.
  • Servera en eller två st klimpar till varje portion köttsoppa och ev. aioli till.

vrig information

10 port

2,5 p/p

Omdmen