Ärtsoppa

lördag 18 oktober 2008

Beskrivning:

Lika klassiskt som gott!
recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
500grgula ärtor
1 ¾lvatten
1tsksalt
3 gula lökar
½-1tskmejram
½-1tsktimjan
2 buljongtärningar
300grfärskt eller rimmat bogfläsk

Metoder/steg

  • Rensa och skölj ärtorna.
  • Lägg dem i en bunke, mät upp och häll på kallt vatten tills ärtorna är täckta, tillsätt 1 msk salt per liter vatten och rör om.
  • Låt stå minst 4 timmar, gärna 10 – 12 timmar.
  • Häll sedan upp dem i ett durkslag och skölj dem.
  • Koka upp dem i nytt vatten och salt enligt ovan.
  • Skala lökarna och skär dem i klyftor.
  • Lägg i fläsket och låt det koka med. Är fläsket rimmat så uteslut saltet.
  • Koka ärtorna under lock tills de är mjuka ca 45 – 75 minuter. Koktiden kan variera efter kvalitet och lagringstid.
  • Lägg mot slutet av kokningen ner smulad mejram och timjan och buljongtärningarna.
  • Smaka av och späd ev. med vatten.
  • Ta upp köttet, om det är mört innan ärterna är mjuka.
  • Skär köttet i tärningar och lägg tillbaka i soppan.
  • Lösa ärtskal som flyter upp under kokningen bör tas bort eftersom de är ganska hårdsmälta.

vrig information

8 port

3 p/p

Omdmen