Fruktigt mandel- och valnötsbröd

måndag 16 juli 2012

Beskrivning:

Ett lättbakat och riktigt gott matbröd.

recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt

50 g jäst
5 dl vatten
3 msk sirap
2,5 msk rapsolja
2 tsk salt
1,5 tsk pomeransskal
50 g valnötskärnor
125 g sötmandel
125 g torkade aprikoser
0,75 dl solroskärnor
8 – 9 dl vetemjöl
4 – 6 dl rågsikt

Metoder/steg

Hacka valnötter och aprikoser i ganska grova bitar.
Värm vattnet till fingerljummet, dvs 37°.
Smula ner jästen i en degbunke, häll över vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
Häll i ungefär hälften av mjölet och bearbeta samman.
Tillsätt övriga ingredienser och låt maskinen arbeta några minuter så allt arbetas ihop.
Fyll på med mer mjöl, en dl i taget, tills du fått en ganska smidig men också kladdig deg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Häll upp på mjölat bakbord och dela degen i två delar, arbeta snabbt ihop till limpor som läggs på en bakpapperklädd plåt.
Skåra ev. brödet med en vass kniv.
Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200° i 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda i ytterligare i 40 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.

vrig information

2 bröd

 200° i 10 minuter + 175° 40 minuter

Omdmen