Havrerutor

lördag 05 maj 2012

Beskrivning:

Ett supergott och lättbakat matbröd. Byt ut margarinet mot mjölkfritt och använd havremjölk så funkar detta bröd till mjölk/laktosallergiker.

recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt

50 g jäst
100 g margarin
8 dl mjölk eller havredryck
4 dl havregryn
3 msk sirap
1 tsk salt
3 tsk brödkryddor
15 dl vetemjöl

Metoder/steg

Klä två plåtar med bakplåtspapper, eller smörj dem.
Smält margarinet i en gryta och häll ner mjölken/havredrycken. Värm till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och häll lite av den fingervarma vätskan över och låt lösa upp.
Häll i resten av vätskan och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
Häll i salt, sirap, brödkryddor och nästan all vetemjöl.
Arbeta degen smidig i ca 5 minuter, gärna i en assistent. Tillsätt mer mjöl vid behov.
Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och knåda den lite till.
Kavla ut varje del till en platta och lägg över på plåten. Gör lagom stora rutor i degen och låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
Grädda brödet mitt i ugnen i 225° i 12 – 15 minuter.
(Används varmluftsugn kan båda plåtarna gräddas samtidigt och graderna kan behöva sänkas något.)
Låt svalna på galler och njut sedan med en god ost på!

vrig information

50 st (som kan delas)

225° i 12 – 15 minuter

Omdmen