Saffranslängd med mandelmassa

lördag 26 november 2011

Beskrivning:

Fantastiskt gott o dessutom väldigt snabbt att baka.

recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt

400 g smör
1 l mjölk
100 g jäst
3 påsar saffran
1 tsk salt
4 dl strösocker
25-27 dl vetemjöl
2 dl russin

Fyllning:
100-150 g smör
250 g mandelmassa
1 dl flagad mandel

Metoder/steg

  • Stöt saffran med en sockerbit med en mortel.
  • Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och häll till sist ner saffranet.
  • Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°.
  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Häll över mjölk- och smörblandningen.
  • Blanda ner med salt, socker och russin.
  • Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
  • Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  • Dela degen i tre delar och kavla ut ena delen till en rektangulär längd, lika lång som  ugnsplåten.
  • Bred ut en tredjedel av matfettet ovanpå och strö över en tredjedel av den grovt rivna mandelmassan och en tredjedel av den flagade mandeln.
  • Rulla ihop degen till en längd och lägg på bakpappersklädda plåtar och klipp jack i degen lite omlott.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen i 25 – 30 minuter i 175°.

vrig information

6 längder, ca 100 bitar

175° i 25 – 30 minuter

Omdmen