Västerbottenspaj

onsdag 20 augusti 2008

Beskrivning:

Den här pajen är så otroligt god så det finns inte ord. Smakrik! Passar utmärkt på buffébordet eller varför inte till kräftskivan?!

recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt
3dlvetemjöl
125grsmör
1-2mskvatten

 Fyllning:

250grvästerbottensost
6
ägg
6dllättmjölk
1krmsalt
2krmsvartpeppar

 Servera till:

100grrödstenbitsrom
2dlfraiche


rödlök


Metoder/steg

  • Hacka ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg i en bunke.
  • Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg.
  • Låt den ligga i kylen någon timme - eller gärna till nästa dag.
  • Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning.
  • Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen.
  • Riv osten och fördela den i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
  • Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.
  • Grädda pajen färdig i 225° tills äggsmeten stelnat, 35 – 40 minuter.
  • Ta ut pajen ur ugnen.
  • Låt den få ”gona” till sig och svalna lite, 20 – 30 minuter, innan det är dags att äta med rom, fraiche och hackad rödlök. 

vrig information

6 port

13,5 p/p

225° i 10 +  35 – 40 minuter

Omdmen