Havrelimpa

lördag 05 maj 2012

Beskrivning:

Ett supergott och luftigt matbröd som är jätteenkelt att göra. (Vill du göra ett helt mjölk- eller laktosfritt bröd väljer du laktosfri mjölk eller havredryck samt mjölkfritt margarin.)

recipe image
Ny Favorit
Mina Favoriter
Skicka som epost
Skriv ut recept

Ingredienser

versikt
Huvudingrediens
Tillagningssätt
Svårighetsgrad
Typ av maträtt

50 g jäst
100 g margarin
8 dl mjölk eller havredryck
4 dl havregryn
3 msk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
1 dl vetekli
14 dl vetemjöl

Metoder/steg

Klä två plåtar med bakplåtspapper, eller smörj dem.
Smält margarinet i en gryta och häll ner mjölken/havredrycken. Värm till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och häll lite av den fingervarma vätskan över och låt lösa upp.
Häll i resten av vätskan och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
Häll i salt, sirap. brödkryddor, vetekli och nästan all vetemjöl.
Arbeta degen smidig i ca 5 minuter, gärna i en assistent. Tillsätt mer mjöl vid behov.
Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och knåda den lite till.
Forma varje del till en limpa och lägg över på plåtarna, låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
Grädda brödet mitt i ugnen i 175 – 200° i 15 – 20 minuter.
(Används varmluftsugn kan båda plåtarna gräddas samtidigt och graderna kan behöva sänkas något.)
Låt svalna på galler och njut sedan med en god ost på!

vrig information

4 limpor

175 – 200° i 15 – 20 minuter

Omdmen