Allt möjligt!

♥ Istället för julkort ♥

Som tidigare år har vår familj valt att köpa ex vaccin, vätskeersättning eller liknande via Unicefs gåvoshop istället för att skicka julkort till nära och kära det här året.

De utsatta barnen behöver våra pengar mer än ex posten här hemma i Sverige.

Vi vill på detta sätt tillönska er alla en riktigt fantastisk och avkopplande GOD JUL om vi inte ses och hörs innan julen är här :o)

♥ Kram Helena ♥

 

♥ borttagen kommentarsfunktion ♥

Jag har idag tagit bort kommentarsfunktionen här i bloggen eftersom jag får fruktansvärt mycket spam-kommentarer just nu. Otroligt störande och trist att måste ta bort det men så är det tyvärr :(

Helenas-web finns ju även på Facebook så vill du lämna en kommentar till mig så kan man göra det där :)

♥ Kram Helena ♥

 

♥ facebook ♥

Jag har länge tänkt att jag skulle fixa en egen sida på facebook för helenas-web.nu och nu har jag faktiskt gjort det!

Ingen skulle bli gladare än jag om du går in och gillar min sida: www.facebook.com/helenasweb är adressen eller så klickar du på bilden här nedan så kommer du direkt dit :o)

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Hösten är här ♥

Nu börjar hösten komma till oss, trädens gröna löv växlar så smått mot gul-rött-orange och jag tycker det är så vackert.

Här i norr har vi ljusa sommarkvällar men nu är det riktigt mörkt och svart redan före kl 20. Jag kan, på ett sätt, känna att det är lite sorgligt att sommaren är förbi och att hösten är här men på ett annat sätt njuta av det mörka och alla höstiga färger.

På vår bro (farstukvist som många i södra delarna av vårt land säger) har jag pyntat två svarta ljuslyktor med mossa, lingonris och kottar.

Jag har också samplanterat de blommor som var finast från mina krukor som stått i sommar på altantrappan. Ställde de sedan på bron också. Så fint med blommor där tycker jag.

Jag tycker det är så vackert med alla äppelträd som finns i alla trädgårdar. Frukten hänger och tynger ner grenarna så de nästan går sönder.

Imorgon visar jag hur jag brukar göra äppelmos. Välkommen tillbaka då också :o)

♥ Kram Helena ♥

 

Kantareller i massor

I år är det en helt fantastiskt svampår här uppe där jag bor. För drygt 1,5 vecka sedan åkte jag, lillskruttan med kompis och maken ut till pappa på ön för att plocka svamp och lite blåbär. Å kantareller fanns det där - typ MASSOR! Snacka om att bli lycklig av små gula solar i skogen :)

Jag hade tagit med mig 2 st 5 liters hinkar med lock, en hink för kantareller och en hink för blåbär. Men de räckte inte långt kan jag meddela... På ca 1 timme hade jag plockat båda hinkarna fulla med härligt gula och ståtliga kantareller.

Vart jag mig än vände mig så lyste det gult på marken bland alla kvistar, lingonris och även bland många stenar på stranden.

När jag var klar med plockandet av de fina kantarellerna så plockade jag även lite blåbär. Men ryggen och ljumskarna strejkade rejält så jag gav upp efter 1,5 liter.

När vi kom hem var det så dags för det mindre roliga, rensningen av svampen. Jag tycker ändå att det går ganska lätt att rensa om man har en svampkniv, som har en kniv i ena ändan och en borste i den andra änden.

Jag borstar bort allt skräp jag kan och skär bort så lite som jag bara kan på foten, ofta räcker det med att jag skrapar lite lätt med kniven på det smutsiga / jorden för att det försvinner.

Under tiden jag rensade så mätte jag upp hur mycket det blev och det visade sig att det blev nästan 14 liter kantareller - tänk vilken lycka att hitta så mycket på så kort tid!

Katten Alice måste naturligtvis inspektera lite av all svamp som jag rensat :) Snyggingen ♥ ♥ ♥

Efter rensningen är klar så är det dags att skära dem i mindre bitar, enklast tycker jag att det är om man lägger dem på en skärbräda och sedan hackar dem med hjälp av en stor, bred kniv som man låter "fara" över skärbrädan. Jag låter knivens spets vara stilla på samma ställe medan jag lyfter handtaget och flyttar det över kantarellerna när jag hackar. Svårt att förklara men jag hoppas ni förstår :)

Det spelar ju ingen roll hur bitarna ser ut eftersom de sedan ska förvällas.

Sen lägger jag svampen i en stor kastrull och sätter på plattan. Svamp innehåller mycket vatten och syftet med att förvälla svampen är att vattnet ska koka bort. Tillsätt inget smör eller liknande för då håller inte svampen så länge i frysen när du fryser in dem.

Min pappa tillsätter lite vatten samt lite salt när han förväller. Han tycker att det skummar bättre med saltet och på så sätt så flyter ev skräp som finns kvar i svampen upp till ytan och det är lätt att ta bort. Själv är jag säkert noggrannare än vad han är på att rensa svampen så jag använder inget salt :)

När allt svalnat är det dags att förpacka och märka upp svampen och därefter ställa ner i frysen :) Jag använder mig av Clas Ohlsons märketiketter när jag fryser in bär, mat och svamp mm. Billiga och väldigt bra!

Tänk så gott att göra kantarellstuvning under vintern till en god stek eller nåt annat gott! Tidigare har jag knåpat ihop ett recept hur man förväller svamp och det hittar du här!

Jag skulle vilja lära mig olika svampsorter och även vars jag kan hitta svamp (naturligtvis) - det får nog bli nån gång i framtiden tror jag :)

Imorgon, torsdag, tänker jag visa hur enkelt det är att baka kubb efter ett fantastiskt gott recept som jag fått av min vän Anette för många år sedan.

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...