Stök i köket

äppelmos

Igår tog jag fram hushållsassistenten med tillhörande passertillsats och gjorde 3 satser med äppelmos. Hemgjord äppelmos som serveras till nykokt havregrynsgröt slår det mesta till frukost.

Fina grön/röda äpplen plockade jag hos Johanna häromkvällen och av dessa blev det den godaste mosen! Receptet är ganska gammalt och kommer från Allers om jag inte minns helt fel.

Börja med att skölja 2 kg äpplen.

Sedan skär jag bort alla ev. skavanker och därefter delar jag dem i mindre bitar (lämna skal och skrutt kvar).

Häll äpplena i en stor gryta tillsammans med vatten. Lägg på locket och låt koka på svag värme tills äpplena blir mjuka och mosiga. Rör om emellanåt.

Kör nu äpplena i hushållsassitentens passertillsats.

Väg moset och häll tillbaka i grytan som diskats ren.

Tillsätt strösocker och låt puttra en liten stund så att sockret löses upp. Ta grytan från plattan och rör ner lite askorbinsyra och natriumbensoat eller flytande atamon.

Häll upp äppelmoset i varma burkar som rengjorts med flytande atamon och vatten samt stått i 75 - 90° under tiden som du gjort moset. Tillslut locket ordentligt och ställ svalt och mörkt.

Det blev 15 burkar med god äppelmos och än är inte alla äpplen slut.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Ingvors goda äppelkaka

På mitt jobb har vi en bunt med härliga och goa kvinnor (och en man) som jobbar ideellt som telefonvärd på förmiddagarna. En av dessa goa kvinnor, Ingvor, bakar ofta och bjuder oss på när det är hennes tur att vara telefonvärd.

I fredags hade ovan nämnda Ingvor bakat en 4-4-4 kaka som var så otroligt god. Här kommer hennes enkla recept:

Börja med att vispa samman 4 st ägg med 4 dl strösocker i en bunke. Vänd ner 4 dl vetemjöl och blanda om.

Häll ut smeten i en smord och bröad långpanna.

Skala och klyfta äpplen och vänd klyftorna i socker/kanelblandning. Tryck ut dem i smeten.

Grädda i 175° i ca 20 minuter.

Enklare än så här kan det inte bli! Att det dessutom är ruskigt gott gör inte saken sämre.Trots de få ingredienserna så smakar kakan nästan som om den har en maräng ovanpå :o)

Häromkvällen var jag till min vän Johanna och plockade en hel bärkasse med fina och goda äpplen som kom väl till pass i Ingvors goda äppelkaka.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥



 

Äppelpaj

Så här på hösten, i äppeltider, när träden formligen dignar av äpplen så måste man ju bara baka den allra godaste äppelpajen av dem alla - Johannas äppelpaj.

Johanna är en vän och av henne fick jag det här fantastiskt goda receptet - titta o ta del av det å sen ta o testa det själv vet ja'!

Av de fina äpplena som jag plockade hemma hos Anna häromkvällen så var jag ju bara "tvungen" att göra äppelpajen i pajformen med äpple på som vi fick i bröllopspresent för drygt 21 år sedan (hugaligen så fort tiden går...).

Jag börjar med att smälta smöret och låta det svalna. Under tiden det svalnar så vispar jag ägg och strösocker poröst. Därefter blandar jag ner vetemjöl och bakpulver. Till sist är det smörets tur att blandas ner.

Smeten häller jag i pajformen.

Å så skalar jag äpplen som jag skivar och trycker ner i smeten. Kanel och strösocker strör jag över innan det är dags att grädda pajen.

Den blir fantastiskt god speciellt tillsammans med en rejäl klick vaniljvisp och en god kopp kaffe.


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Äppelbröd

Ikväll hade jag mina fyra finaste scrap-vänner på besök hemma hos mig. Vi träffas en gång i månaden och scrappar, surrar och fikar gott tillsammans å har gjort så i dryga 9 år nu.

Idag var det så dags för min tur att stå som värdinna och eftersom jag varit hos min goa vän Anna och plockat äpplen (för sista gången hos henne då de nu sålt huset) så bakade jag äppelbröd dagen till ära.

Jag börjar med att smälta smör och hälla ner mjölk, värm detta till fingervarmt. Smula ner jäst och häll över degspad så jästen löses upp. Riv äpplen grovt (jag river direkt ner i degbunken) och blanda ner alla andra ingredienser såsom salt, strösocker, grahamsmjöl, krossade linfrön och vetemjöl.

Låt nu assistenten göra sitt jobb och blanda samman ordentligt. Låt degen jäsa under en jäsduk i minst 45 minuter (jag lät den jäsa drygt en timme).

Dela degen i mindre bitar och rulla till runda eller avlånga bullar och lägg på plåtar. Idag fick jag ut 50 st bullar av degen.

Låt bullarna jäsa under jäsduk i minst 30 minuter.

(Jag bakar ut samtliga bullar och därefter slår jag på ugnen, när ugnen blivit varm och det är dags att grädda så har bullarna hunnit jäsa i minst 30 minuter.)

Jag har ett sånt där bra plåtställ som tar 4 plåtar på höjden - kanon!

Nu har bullarna jäst färdigt och det är dags att låta de gräddas i ca 225° i 12 - 14 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bullarna svalna på galler och därefter är det bara att njuta av dem!

Dessa matbröd passar perfekt att äta om man har diabetes då de innehåller endast 4 tsk strösocker och resten är det naturliga fruktsockret som finns i äpplena.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Moccafylld chokladrulltårta

Häromdagen städade jag skafferiet och organiserade om en hel del och vissa saker ex gamla kryddor fick faktiskt hamna i det slutgiltiga arkivet... Jag hittade en burk med snabbkaffe som stod där så fint så.

Jag kikade runt lite på nätet och hittade ett recept på moccafylld chokladrulltårta hos miss maddis som jag bakade i söndags.

Börja med att vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Blanda samman potatismjöl, kakaopulver, vaniljsocker och bakpulver i en skål, rör ner det i äggsmeten, och bred ut på bakplåtspappret.
Grädda smeten i den nedre delen av ugnen i 250° i 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och drag av bakplåtspappret (om det inte lossnar så lätt så pensla med lite kallt vatten på pappret så lossnar det).


Gör nu fyllningen direkt så kakan kallnar något. Lös upp snabbkaffet i varmt vatten. Vispa samman snabbkaffet med florsocker, margarin och äggulor. Bred fyllningen över kakan.

Rulla ihop kakan på längden och låt vara kallt innan du skär den i bitar.

Nu blev inte min rulltårta så rackarns vacker men god blev den :o)

Gillar man kaffe, som jag, så är det här en rulltårta som är värd att prova!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...