Stök i köket

Kräftskiva

För ett bra tag sedan bjöd vi familjen S på kräftskiva - det är så trevligt att bjuda hem dem eftersom de äter och njuter av allt som serveras! Bättre gäster kan man inte önska sig :o)

Jag ska ärligt erkänna att jag fixade o donade med kräftskivan mestadels av helgen men så gott det blev.

Fina röda och mumsigt goda kräftor.

Västerbottenspaj är ett måste på kräftskivan.

En kall crabfishpaj likaså.

Å varför inte ett nybakat brytbröd? Receptet kommer från Tidningen Hembakat - surprise :o)

Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten så det är fingervarmt och häll det över jästen, blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Rulla ut degen till en längd, dela längden i tre delar lika stora delar och skär till sist varje del i 10 bitar. 

Rulla varje bit till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

Låt brödet jäsa under bakduk i ca 1 timma, de ska jäsa ihop med varandra. 

Pensla bröden försiktigt med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.

Grädda bröden längst ner i ugnen i 10 – 14 minuter. Låt svalna på plåten.

Brytbröd passar lika bra till kräftskivan som till buffén.

Hela receptet på brytbrödet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Vegetarisk smörgåstårta

Jag är engagerad i den lokala scrapföreningen HighCoastScrap där jag är bl a kassör och grundare.

När vi har heldags pysselträffar för våra medlemmar brukar vi fixa lunch/fika och middag till alla som kommer. Det brukar vara väldigt uppskattat. Vid ett en av träffarna ifjol så bjöds det på en vegetarisk smörgåstårta som min vän Malin gjorde till alla.

(Det är bara skinkan jag garnerat med som inte är vegetarisk men den är ju lätt att utesluta.)

Skala morötterna och dela i bitar. Hacka morötter och purjolök i matberedare med kniv. Häll sedan hacket i en bunke och rör ihop med övriga ingredienser. 

Lägg två halvor av polarbrödet på ett fat så en cirkel bildas. Bred 1/3-del av röran på polarbrödet. Lägg ytterligare två halvor av polarbrödet ovanpå, se till att halvorna inte ligger åt samma håll. Bred nästa 1/3-del av röran ovanpå. Lägg till sist de två kvarvarande halvorna överst och bred den sista röran överst. Garnera med det du tycker om, ex skinka, vindruvor, tomater, sallad eller gurka.


Servera med en god grön sallad.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Falska potatisbakelser

I lördags publicerade en FB-vän en bild på falska potatisbakelser som hon hade bakat. Jag har länge tänkt att baka det här hemma men inte kommit mig för förrän i lördags - Ulrika gav mig en "spark i baken" så att säga :o)

Vispa äggen pösigt i en bunke med en elvisp. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Blanda till sist ner det smälta smöret.

Häll smeten i en smord och bröad långpanna.

Grädda i 200° i 15 - 20 minuter.

Gör marsankräm (på 4 dl mjölk) av kokbar marsan. Låt svalna ett tag så den blir ljummen.

Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt den ljumma marsankrämen, lite i taget, i smörkrämen och blanda samman ordenligt.

Bred krämen på den kalla kakan och ställ plåten i frysen ett tag.

Riv mandelmassa grovt på ett rivjärn direkt över smörkrämen. Pudra över kakao.

Ställ gärna kakan i frysen ytterligare en stund så går den lättare att skära i bitar.

Kakan passar utmärkt att frysa in. Jag brukar skära kakan i bitar och frysa in innan jag lägger de ovanpå varandra i en burk (naturligtvis med ett bakplåtspapper mellan).

Ett gammalt och beprövat recept som slår det mesta om man frågar mig :o)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Äppelkladdkaka

Jag fortsätter på äppel-temat...! Men snart så är äpplena slut.

Igår är Felicia och jag en väldigt god äppelkladdkaka och naturligtvis kommer receptet från Tidningen Hembakat. Har ni hört det förut?


Jag började med att vispa ihop ägg och socker och därefter tillsatte jag det smälta, varma smöret. Blanda ner mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet.

Riv äpple direkt ner i smeten och blanda samman smeten.

Visst är det fin härlig rosa färg på äpplena jag använde mig av? De kommer från min goda vän Annas trädgård.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 175° i 20 – 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar.

Låt kakan kallna innan servering och servera med kanelgrädde. (Grädde som vispats tillsammans med kanel efter smak och en gnutta vaniljsocker.)

Visst är assietten vacker? Jag fick en komplett kaffeservis av mina föräldrar när jag växte upp. Den är lite jobbig att använda eftersom det är olika blå blommor på delarna så man måste para ihop dem när de ska användas :o)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Snabb äppelkaka

I tidningen hembakat så hittar jag ofta många fina och goda recept, den här gången var absolut inget undantag.

Häromveckan provade jag på att baka deras "snabb äppelkaka" och den var rackarns god. Jag använde mig av en större form och fick således räkna om mängden av alla ingredienser så här kommer det!

Tycker det blev så fin färg av de härligt mörkt röda äpplena jag använde mig av, inte sant?

Börja med att skala och klyfta äpplena och lägg dem i en smord form. Strö över strösocker och kanel.

Smält därefter smöret i en kastrull och blanda först ner strösockret.

Häll sedan i övriga ingredienser och blanda om ordentligt.

Häll smeten över äpplena.

Ställ in i ugnen och grädda tills kakan är klar.

Pudra florsocker över och servera den goda kakan med lättvispad grädde eller varför inte lite vaniljsås?

Hembakat finns både i tidningsform men även på nätet så kika gärna in och kolla in alla fina recept och inte minst alla fina och tydliga steg-för-steg foton som de lägger upp!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...