Stök i köket

After Eight kladdkaka

Eftersom det var kladdkakans dag igår (jag jobbade hela dagen och var borta hela kvällen) så blev det en kladdkaka idag till efterrätt istället. Det är lika bra att det var kladdkakans dag nu i helgen då maken är borta för kladdkakor är inte hans favorit direkt.

Jag valde att göra en after eight kladdkaka idag då jag hade precis 250 gram after eight hemma.

Jag började med att smälta smör i en kastrull på svag värme och lade sen ner after eight kakor för att smälta samman med smöret. Under tiden vispas ägg och strösocker poröst.

Häll ner smör- och chokladblandningen och rör om ordentligt. Blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad springform - låt grädda mitt i ugnen i 15 - 18 minuter.

Stäng av värmen och ta ut kakan. Lägg after eight bitar över den varma kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 3 - 5 minuter så att chokladen smälter. Bred ut den smälta chokladen och låt kakan därefter svalna.

Pudra över lite florsocker och servera med lättvispad grädde.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Tjälknöl

Bland det godaste (och enklaste) jag vet är tjälknöl gjord på älg - att sedan älgkött är magert (ca 6% fetthalt vad jag läst mig till tidigare) gör ju inte saken sämre heller. Att den fått ströva fritt och fått njuta av livet (förhoppningsvis ända tills älgjakten) gör att jag ännu mer gillar älgkött.


Häromveckan stoppade jag in en älgstek i ugnen på låg temperatur sent på kvällen - direkt från frysen.

På förmiddagen, efter 10 timmar, tog jag ut den och lade steken i saltlag i en tjock plastpåse.

Där fick den ligga i ca 4 timmar och när jag tagit ur den ur saltlagen så sköljde jag av den ordentligt och skar därefter upp köttet i tunna skivor på min skärmaskin.

Det är verkligen jättegott att servera tjälknöl tillsammans med en krämig potatisgratäng. Det går minst lika bra att göra en god potatissallad och servera till också.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Apelsinmarmelad

För flera år sedan kokade jag min första apelsinmarmelad efter jag blivit inspirerad av min vän Lisa. Sedan dess har jag inte köpt apelsinmarmelad på affären. Tycker att den hemgjorda smakar så mycket bättre.

Idag var det dags att koka en laddning igen då vi haft slut på marmelad länge här hemma.

Jag börjar med att skrubba ekologiska apelsiner ordentligt och därefter skär jag dem i bitar och lägger i en matberedare.

Mixar apelsinerna ordentligt i några minuter så det blir små bitar av dem.

Lägg ner apelsinbitarna i en stor kastrull och häll i vatten. Låt koka upp och tillsätt syltsocker.

Låt puttra ordentligt i 15 minuter - rör så gott som hela tiden. Stäng av plattan och låt marmeladen stå innan den hälls i burkar. Burkarna brukar jag skölja med vatten o atamonblandning o får stå i ugnen under tiden som marmeladen kokas. Allt för att de ska hålla så länge som möjligt.

Godare än så här blir det inte! Jag lovar :o)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Chili Con Carne

När jag försökte planera förra veckans middagar frågade jag vid middagsbordet om jag kunde få förslag på maträtter jag skulle tillaga. Jag fick flera fina förslag varav Chili Con Carne var ett av dem. Det är en maträtt som vi sällan äter här hemma och orsaken till detta är bl a att varken maken eller lillskruttan gillar vita bönor vidare mycket.

Sagt och gjort - Chili Con Carne blev det en dag i förra veckan och vissa av oss åt med god aptit medan nån annan petade bort bl a bönorna :)

När jag växte upp så gjorde min pappa god men ruskigt stark Chili Con Carne har det berättats om, speciellt första gången. Tydligen var den så stark så han satt och torkade svetten ur pannan hela tiden när han åt. Vi barn kunde inte äta av den - så stark var den.

När jag växte upp åt vi oftast Chili Con Carnen utan ris och med vitt bröd, ex franska till. Men oftast äter man Chili Con Carne tillsammans med kokt ris.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Saltlakritssnittar

I slutet av september fyllde maken år och han älskar lakrits, speciellt saltlakrits. På hemsidan Baka med Frida hittade jag ett recept som jag kände att jag bara måste prova.

På sin hemsida hade Frida hade ett recept på saltlakritssnittar så sagt och gjort så var det de jag skulle prova :)

Börja med att blanda ihop alla ingredienser förutom saltlakritsflakes till en smidig deg. Saltlakritsflakes hittar man i hyllan med ex chokladsås till glass.

Blanda ner saltlakritsflakes'en och dela degen i fyra lika stora delar. Rulla till längder som läggs på en plåt med bakplåtspapper på. Tryck ut degen något.

Grädda och låt sedan plåten svalna något innan du skär dem i sneda snittar med en vass kniv.

Låt svalna helt innan de avnjuts tillsammans med en god kopp kaffe :)

Snittarna kan förvaras antingen i en tätslutande burk eller frysas in och tas fram strax innan de ska avnjutas.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...