Stök i köket

Griljerad julskinka

Idag är det den första december, tänk att det har gått ett helt år sedan sist!

Vi har som tradition hos oss att äta julgröt och till den en tunnbrödsmörgås med julskinka på till första advent. Så även i år. Jag tycker det är så praktiskt att köpa färdigkokt julskinka på affären och bara griljera den hemma.


Blanda samman senap, ägg och strösocker i en skål.

Pensla skinkan med senapsröran och strö därefter över ströbröd.

Griljera skinkan i ugn och när skinkan kallnat helt skär den i tunna skivor. Jag använder mig av en skärmaskin för att få riktigt tunna och fina skivor.

Godare än så här blir det inte och finns det något som är mer traditionbundet än julskinka på våra julbord?


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Råstekt potatis

Råstekt potatis är bland det godaste jag vet när det gäller potatis. Den ska vara så där härligt smakrik av potatis, kryddor och vitlök. Den ska också ha stått och stekt så där länge så att potatisen är underbart mjuk men även lite krispig av stekytan.


Börja med att skala potatisen ordentligt.

Sen skivas potatis väldigt tunt, gärna i en matberedare, låt den gärna rinna av något i ett durkslag.

Finhacka vitlöken och fräs den i matfett i en stekpanna. Sänk värmen något och lägg därefter i potatisskivorna och låt dem steka i stekpannan i 15 – 20 minuter, rör om med jämna mellanrum så potatisen inte bränns vid.
Krydda med salt och svartpeppar.

Råstekt potatis passar utmärkt att servera till hemgjord pytt-i-panna, stekt bacon o ägg eller som här viltmästarens fläskfilé.

Råstekt potatis åt vi hemma hos oss när jag växte upp men sen glömdes det bort, jag vet inte varför.

Men nu är den här igen för att stanna för det är ju så rackarns gott :)


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Pastasås med lövbiff

I köket trivs jag som allra bäst när jag har bra matvaror hemma och faktiskt inte har planerat ex middagen allt för detaljerat. Idag var en sån dag.

Jag tog fram lövbiff ur frysen och när den hade tinat (efter jag julpyntat klart) så var det dags att laga middag. Jag hade inte planerat något alls till dagens middag men i kylskåpet fanns både schalottenlök, vitlök, grädde, creme fraiche som fick samsas med lövbiffen tänkte jag.

Jag började med att finhacka vitlöken och schalottenlöken. Därefter strimlade jag lövbiffen. Fräs löksorterna i en ganska het stekpanna i smör - lägg över i en gryta.

Stek därefter lövbiffen och lägg över i grytan.

Häll i grädde, creme fraiche, vitt matlagningsvis, sambal oelek och därefter köttbuljongtärning mm och låt puttra i 10 minuter.

Smaka av med salt och fem sorters peppar.

Servera med nykokt spaghetti och riven färsk parmesanost. En god sallad är också gott till.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Tacokrydda

Som så många andra i Sveriges avlånga land så åt vi tacos igår. Det är faktiskt väldigt sällan som vi äter tacos här hemma men igår var det då dags.

Fina familjen S skulle äta med oss igår och när jag hade stekt köttfärsen insåg jag att det fanns inte tacokrydda till all köttfärs.

Med alla fina kryddor i kryddhyllan så är det ju faktiskt ingen konst att blanda ihop sin egen tacokrydda. En krydda som smakar så där taco'iskt och även lite hetare än vanlig köpt tacokrydda.

Brukar du göra din egen tacokrydda? Om inte så tycker jag att du ska testa en gång och sedan kommer du aldrig att vilja köpa tacokrydda igen. Jag lovar!

Receptet på tacokryddan hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Laxpudding med kall örtsås

Jag bara älskar fisk! Som dotter till en (fritids) fiskare där det lagades fisk flera gånger i veckan så har jag alltid älskat fisk.

Min absoluta favoritmat när jag växte upp var kokt abborre med gräslökssås till. Eller varför inte stekt siklöja en varm sommardag som intogs på altanen ute i stugan i den västerbottniska skärgården? Många är minnena från barndomen där fisk var en stor beståndsdel.

Häromveckan gjorde jag en enkel laxpudding och bjöd på till middag. Det var tyvärr ingen favorit här hemma bland husets innevånare men både jag o mina föräldrar (som fick varsin matlåda) tyckte den var väldigt god.

Börja med att mixa fisken i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och lägg i en smord ugnsfast form.

Låt fisken tillagas i ugnen och under tiden blandar du ihop den kalla örtsåsen som serveras till och kokar potatisen.


En maträtt som tar max 45 minuter att göra från du tar fram allt ur kylen tills den står på matbordet.

Jag vill så gärna att vi äter fisk en gång i veckan men det är inte så uppskattat tyvärr bland några av familjemedlemmarna.

Receptet på laxpuddingen hittar du här! Och receptet på den kalla örtsåsen hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...