Stök i köket

Ullas frasiga havrekex

Idag bjuder jag på ett fantastiskt recept som kommer från Ulla. Det är på hennes otroligt goda och frasiga havrekex.

Börja med att lägga havregryn i blöt i mjölk kvällen innan (låt stå i kylskåpet).

På bakdagen smälter du margarinet och låter det svalna. Blanda därefter samman alla ingredienser till en smidig deg.

Kavla ut degen tunt och avsluta med en kruskavel. Ta ut runda kakor eller som jag gjorde här; fyrkantiga.

Grädda havrekexen tills de är gyllenbruna.

Servera de goda havrekexen med smör och en god ost.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Marinerad kycklingfilé

I helgen har vi firat vår yngsta dotter på hennes konfirmation.

Inför konfirmationen är det ganska mycket som ska förberedas och med trevligheter med makens jobb mitt i allt så krävdes planering och förberedelser. I torsdags stekte jag kycklingfilé i ugnen och frös in, i fredags var det dags för tjälknöl och i lördags bakades bl a kall crabfishpaj och tårtbotten.

På lördagen firade vi gemensam middag med de andra konfirmandernas familjer och släkt, det bjöds på trevligheter i kyrkan med stort knytkalas med olika pajer, sallad, bröd och även en god efterrätt. Vårt bidrag till knytkalaset var kall crabfishpaj som jag gjorde i ugnens långpanna så det skulle räcka till många. Väldigt smidigt!

Igår, söndag, firades gudstjänst och det var en jättefin och bra avslutning på det här årets konfirmation. Efteråt bjöd vi släkten på mat här hemma, bl a tjälknöl och marinerad kycklingfilé som serverades tillsammans med en pastasallad och ostfrallor.


Efteråt blev det en klassisk gräddtårta och även en marängtårta. Mums!

Receptet på den marinerade kycklingfilén hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Anitas rullrån

Jag har alltid tyckt att rullrån hör julen till. De ska vara så där härligt frasiga och ska nästan gå sönder bara man tittar på dem...

Själv har jag aldrig provat att göra rullrån, men i år tänkte att jag skulle testa i alla fall. Begav mig ut på stan och köpte mig en rullrånspinne (köpte den på Glada Grodan här i stan) och bokade in mamma på "rullrånsskola".

Jag tyckte att det var lite väl trixigt att få de så där välrullade och runda som alla andra får dem första gången. Smaken var det absolut inget fel på men snygga var de i alla fall inte.

Provade en andra gång och då gick det mycket bättre :o)

Smält smöret. Blanda samman vatten, socker, grädde och vetemjöl i en skål eller bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda allt ordentligt.

Klicka ut smeten (ca 1,5 – 2 msk) i ett rullrånsjärn.

Grädda tills de blivit gyllenbruna.

Rulla ihop dem med hjälp av en rullrånspinne. Låt svalna på en handduk (eller hushållspapper). Jag vänder/rullar dem några gånger på handduken under tiden som de svalnar så de inte sjunker ihop och blir platta när de svalnar.

Servera rullrånen till en god nybryggt kopp kaffe eller varför inte till saffransglass på julafton?

Hela receptet på Anitas rullrån (min mamma heter Anita) hittar du här!

♥ Kram Helena ♥


 

Julgröt

På första advent har vi alltid julgröt till middag. Tillsammans med en tunnbrödsmörgås med kokt (och griljerad) julskinka på så blir det inte mycket "juligare" än så här, eller hur?

Att koka egen julgröt från grunden är inte speciellt svårt, ett tips är att göra mestadels av grötkokandet i ugnen så bränns den inte heller vid.

Börja att koka grötris med vatten i en gryta på svag värme på spisen. Tänk på att använda en kastrull/gryta som tål att stå inne i 100° ugnsvärme.

Häll därefter ner mjölk och en kanelstång. Rör om ordentligt.

Ställ in grytan i ugnen och låt koka i ca 1,5 timme. Rör om med jämna mellanrum.

Det är ju enkelt att köpa en "korv" med risgrynsgröt på affären men visst är det väl nåt alldeles extra att tillaga den helt själv?

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Saffranssockerkaka

Igår hade jag några fina scrapvänner på besök hos mig. Vi firar 10 år i vår lilla grupp i mars nästa år - tänk vad en hobby kan innebära mycket, bl a nya fina vänner!

Eftersom det är adventstid just nu så hade jag bakat en saffranssockerkaka som jag bl a bjöd på.

Börja att blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda därefter ner mjölken.

Vispa ner det rumstempererade matfettet med hjälp av en elvisp.

Klicka eller bred ut hälften av smeten i en smord och bröad springform. Riv därefter mandelmassa fint och strö över.

Fördela resterande smet över och strö till sist över hackad mandel och pärlsocker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen.

Ät och njut!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...