Stök i köket

Lövbiffsrullader med äpple och katrinplommon

Som jag skrivit tidigare här i bloggen så tycker jag ofta att svensk husmanskost hamnar i skymundan numera när vi lagar mat. Influenserna från andra länder är stora och maten är fantastiskt på många sätt, men många gånger saknar jag vår "vanliga" mat.

Idag blev det i alla fall svensk husmanskost till middag - lövbiffsrullader med äpple och katrinplommon.

Dela katrinplommon i halvor och skala o dela ett äpple i skivor. Lägg äpple o plommon på lövbiffarna och rulla ihop. (Kött ser gärna lite trist ut då det kommit i kontakt med syret som finns i luften.)

Fäst med tandpetare.

Stek i smör tills rulladerna  får en fin brun stekyta och lägg dem sedan dem i en ugnsfast form.

Finhacka schalottenlöken, ett äpple och de katrinplommonen som är kvar. Fräs detta  i ganska mycket smör i en stekpanna.

Strö över en msk vetemjöl och rör runt. Häll över vatten och grädde, låt puttra någon minut.

Mixa såsen slät och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över lövbiffsrulladerna och ställ in mitt i ugnen i 175° i 15 minuter.

Servera med kokt potatis, saltgurka, kokta ärtor och lingonsylt.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥


 

Tortilla med kycklingfyllning

När jag var med i viktväktarna för många år sedan fick jag nys om detta urgoda recept.

Skär champinjoner i små bitar och häll i en skål med salsa, keso och pressade vitlöksklyftor.

Skär kycklingfilé i små bitar och stek klart i en stekpanna. Blanda samman kycklingen med resten av fyllningen.

Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Lägg i en smord ugnsfast form.

Strö ost (riven eller skivor) över rullarna.

Servera med en god sallad.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Paj med vitlöksost

Ett av våra favoritpajer är dagens middagspaj, paj med vitlöksost, den är så ofantligt god men ack så onyttig. Men vad gör det IBLAND?!

Börja att göra pajdegen (jag använder mig av en matberedare). Ställ in i kylskåpet i 1 timme. Tryck ut degen i en pajform.

Lägg champinjoner och skinka i pajformen.

Värm creme fraiche, vitlöksost och grädde i en kastrull, häll röran i pajformen.

Strö över riven ost och ställ in i ugn.

Servera pajen med en god sallad.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Smördegsrullar med potatis

Otroligt goda och lättgjorda smördegsrullar som man förbereder innan festen. Ta sedan fram och skär i bitar och stoppa sedan in i ugnen under tiden man äter förrätten.

Rulla ut smördegen med långsidan mot dig. Täck med ca 1 cm tjockt lager med hemgjord potatismos. Strö riven ost över och rulla ihop den.

Ställ kallt i någon timme så går den lättare att skära i skivor. Skär rullen i ca 1,5 – 2 cm tjocka skivor, ca 20 st, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Strö riven ost över och vrid några varv på pepparkvarnen över.

Gratinera mitt i ugnen i ca 200° i ca 15 minuter.

Servera med exempelvis grillat kött eller varför inte en ruskigt god oxfilé?!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Marängbakelse

För några dagar sedan misslyckades jag helt med marängerna. Marängsmeten var så enormt fin fram tills jag hällde i smaksättningen å då falerade jag totalt.

Jag nästan hällde ut smeten på bakplåtspapper och gräddade ordentligt. De blev faktiskt jättebra att använda till en marängbakelse som efterrätt.

Jag började att breda ut grädde på marängen, sen klickade jag ut några rejäla klickar med kondenserad mjölk (som kokats) med hallon och blåbär på toppen.

Mumsigt!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...