Stök i köket

Äppelbröd

Ikväll hade jag mina fyra finaste scrap-vänner på besök hemma hos mig. Vi träffas en gång i månaden och scrappar, surrar och fikar gott tillsammans å har gjort så i dryga 9 år nu.

Idag var det så dags för min tur att stå som värdinna och eftersom jag varit hos min goa vän Anna och plockat äpplen (för sista gången hos henne då de nu sålt huset) så bakade jag äppelbröd dagen till ära.

Jag börjar med att smälta smör och hälla ner mjölk, värm detta till fingervarmt. Smula ner jäst och häll över degspad så jästen löses upp. Riv äpplen grovt (jag river direkt ner i degbunken) och blanda ner alla andra ingredienser såsom salt, strösocker, grahamsmjöl, krossade linfrön och vetemjöl.

Låt nu assistenten göra sitt jobb och blanda samman ordentligt. Låt degen jäsa under en jäsduk i minst 45 minuter (jag lät den jäsa drygt en timme).

Dela degen i mindre bitar och rulla till runda eller avlånga bullar och lägg på plåtar. Idag fick jag ut 50 st bullar av degen.

Låt bullarna jäsa under jäsduk i minst 30 minuter.

(Jag bakar ut samtliga bullar och därefter slår jag på ugnen, när ugnen blivit varm och det är dags att grädda så har bullarna hunnit jäsa i minst 30 minuter.)

Jag har ett sånt där bra plåtställ som tar 4 plåtar på höjden - kanon!

Nu har bullarna jäst färdigt och det är dags att låta de gräddas i ca 225° i 12 - 14 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bullarna svalna på galler och därefter är det bara att njuta av dem!

Dessa matbröd passar perfekt att äta om man har diabetes då de innehåller endast 4 tsk strösocker och resten är det naturliga fruktsockret som finns i äpplena.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Moccafylld chokladrulltårta

Häromdagen städade jag skafferiet och organiserade om en hel del och vissa saker ex gamla kryddor fick faktiskt hamna i det slutgiltiga arkivet... Jag hittade en burk med snabbkaffe som stod där så fint så.

Jag kikade runt lite på nätet och hittade ett recept på moccafylld chokladrulltårta hos miss maddis som jag bakade i söndags.

Börja med att vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Blanda samman potatismjöl, kakaopulver, vaniljsocker och bakpulver i en skål, rör ner det i äggsmeten, och bred ut på bakplåtspappret.
Grädda smeten i den nedre delen av ugnen i 250° i 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och drag av bakplåtspappret (om det inte lossnar så lätt så pensla med lite kallt vatten på pappret så lossnar det).


Gör nu fyllningen direkt så kakan kallnar något. Lös upp snabbkaffet i varmt vatten. Vispa samman snabbkaffet med florsocker, margarin och äggulor. Bred fyllningen över kakan.

Rulla ihop kakan på längden och låt vara kallt innan du skär den i bitar.

Nu blev inte min rulltårta så rackarns vacker men god blev den :o)

Gillar man kaffe, som jag, så är det här en rulltårta som är värd att prova!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Kantarellsås till pasta

Av de fina kantarellerna som jag köpte i lördags på Bondens Marknad gjorde jag en smakrik och väldigt god sås som jag serverade till pasta.


Jag hackade både vitlök och schalottenlök fint och fräste detta i smält smör i en kastrull. Därefter fick kantarellerna, som jag skurit i mindre bitar, fräsa med en stund.

Lite grädde, vatten och vitt matlagningsvin fick puttra samman med svampen och löken.

Därefter gjorde jag en redning av vetemjöl och vatten som jag tillsatte och lät allt sjuda ihop till en lite tjockare sås. Till slut smakade jag av med lite salt och fem sorters peppar.

Servera kantarellsåsen till nykokt pasta och riven parmesanost

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Fisk- och räksoppa

I söndags hade jag ingen som helst aning om vad jag skulle laga för mat till middag. Jag gick ner i frysen och såg att det fanns både räkor och torskfiléer där.

Jag hittade dessutom laxfiléer i en annan frys som jag använde mig av också.

Jag började med att finhacka vitlöksklyftor och schalottenlök samt skar purjolök i bitar. Dessa fräste jag i en stor gryta i smör. Sedan tillsatte jag vatten, buljongtärningar, tomatpuré och lagerblad. Låt nu allt puttra i ca 15 minuter.

Lägg i fiskbitar och morötter (jag använde mig av förvällda små morötter) och låt småputtra i 5 minuter. Smaka av med finhackad persilja och ev. salt och

fem sorters peppar.

Servera med några skalade räkor och ev. lite aioli eller vitlökscreme fraiche.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Polkamaränger

Jag måste säga att jag gillar verkligen min lilla nya fotostudio som jag just införskaffat! Jag är långt ifrån någon "proffsfotograf" men har länge velat få till finare foton på mina bilder hit till bloggen. Speciellt nu när hösten och mörkret är på intågande.

I förra veckan fick jag hem den lilla fotostudion, ca 60 x 60 x 60 cm, och har nu testat att fota lite i den. Bakgrunderna som jag hittills använt mig av är vanliga scrapbookingpapper i mönster som jag älskar. Just den här småblommiga bakgrunden är ett papper från Maja Designs kollektion som heter Coffee in the Arbour.

Jag hade fått över några äggvitor i söndags så jag frågade lillskruttan om hon ville att jag skulle göra lite maränger med polkasmak. Å naturligtvis ville hon det :o) Jag började med att vispa äggvitor o en del av strösockret så det blir riktigt vitt och hårt.

Därefter tillsatte jag resten av strösockret, florsockret och även pepparmintolja (dr Oetker från bakhyllan).

Tillsätt droppar av röd karamellfärg till smeten och rör runt lite lätt eller ordentligt. Du väljer om du vill ha marmorerade maränger eller rosa.

Antingen så spritsar du ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt (det gick inte så bra för mig) eller så klickar du ut dem.

Grädda mitt i ugnen i 125° i 40 minuter och stäng därefter ugnen och låt marängerna eftertorka tills både ugnen och marängerna har svalnat helt.

Mina maränger blev långt ifrån snygga men ruskigt goda i alla fall! Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...