Stök i köket

Julbakning till försäljning

I lördags stod jag praktiskt taget hela dagen (och mer därtill) i köket vid spisen.

Vår yngsta dotter och hennes konfirmandkompisar kommer att åka på en resa till Rumänien i april/maj nästa år med en hjälpsändning tillsammans med Filippus (som oftast kör hjälpsändningar till Ukraina).

För att få ihop pengar till resan så bakar vi och säljer vid några olika tillfällen. I helgen bakade jag alltså till denna försäljning och det blev rullrån, mjuk pepparkaka, fröknäcke, saffranskaka och havrekex. Allt fint paketerat och dekorerat - naturligtvis :)


Allt som bakats till helgens försäljning såldes vilket är otroligt roligt.

♥ Kram Helena ♥

 

Jordnötskakor

Ibland gör jag dessa söta, mastiga och ofantligt goda jordnötskakor. Receptet har jag fått från min fina svägerska Maria för många år sedan och det är lika gott fortfarande.

Jag börjar med att smälta samman jordnötssmör med sirap och strösocker på ganska låg värme i en kastrull. Låt det inte börja koka.

Ta kastrullen från spisen och rör ner de övriga ingredienserna till en tjock massa.

Bred ut allt i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper.

Smält blockchokladen i en skål över ett vattenbad. Tillsätt några droppar rapsolja i chokladen så går det lätt att skära i den senare. Bred den smälta chokladen över och ställ kallt en stund.

Skär kakan i små bitar.


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Ullas frasiga havrekex

Idag bjuder jag på ett fantastiskt recept som kommer från Ulla. Det är på hennes otroligt goda och frasiga havrekex.

Börja med att lägga havregryn i blöt i mjölk kvällen innan (låt stå i kylskåpet).

På bakdagen smälter du margarinet och låter det svalna. Blanda därefter samman alla ingredienser till en smidig deg.

Kavla ut degen tunt och avsluta med en kruskavel. Ta ut runda kakor eller som jag gjorde här; fyrkantiga.

Grädda havrekexen tills de är gyllenbruna.

Servera de goda havrekexen med smör och en god ost.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Marinerad kycklingfilé

I helgen har vi firat vår yngsta dotter på hennes konfirmation.

Inför konfirmationen är det ganska mycket som ska förberedas och med trevligheter med makens jobb mitt i allt så krävdes planering och förberedelser. I torsdags stekte jag kycklingfilé i ugnen och frös in, i fredags var det dags för tjälknöl och i lördags bakades bl a kall crabfishpaj och tårtbotten.

På lördagen firade vi gemensam middag med de andra konfirmandernas familjer och släkt, det bjöds på trevligheter i kyrkan med stort knytkalas med olika pajer, sallad, bröd och även en god efterrätt. Vårt bidrag till knytkalaset var kall crabfishpaj som jag gjorde i ugnens långpanna så det skulle räcka till många. Väldigt smidigt!

Igår, söndag, firades gudstjänst och det var en jättefin och bra avslutning på det här årets konfirmation. Efteråt bjöd vi släkten på mat här hemma, bl a tjälknöl och marinerad kycklingfilé som serverades tillsammans med en pastasallad och ostfrallor.


Efteråt blev det en klassisk gräddtårta och även en marängtårta. Mums!

Receptet på den marinerade kycklingfilén hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Anitas rullrån

Jag har alltid tyckt att rullrån hör julen till. De ska vara så där härligt frasiga och ska nästan gå sönder bara man tittar på dem...

Själv har jag aldrig provat att göra rullrån, men i år tänkte att jag skulle testa i alla fall. Begav mig ut på stan och köpte mig en rullrånspinne (köpte den på Glada Grodan här i stan) och bokade in mamma på "rullrånsskola".

Jag tyckte att det var lite väl trixigt att få de så där välrullade och runda som alla andra får dem första gången. Smaken var det absolut inget fel på men snygga var de i alla fall inte.

Provade en andra gång och då gick det mycket bättre :o)

Smält smöret. Blanda samman vatten, socker, grädde och vetemjöl i en skål eller bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda allt ordentligt.

Klicka ut smeten (ca 1,5 – 2 msk) i ett rullrånsjärn.

Grädda tills de blivit gyllenbruna.

Rulla ihop dem med hjälp av en rullrånspinne. Låt svalna på en handduk (eller hushållspapper). Jag vänder/rullar dem några gånger på handduken under tiden som de svalnar så de inte sjunker ihop och blir platta när de svalnar.

Servera rullrånen till en god nybryggt kopp kaffe eller varför inte till saffransglass på julafton?

Hela receptet på Anitas rullrån (min mamma heter Anita) hittar du här!

♥ Kram Helena ♥


 
Fler artiklar...