Stök i köket

Spenatsoppa

I helgen har vi haft verkligen fullt upp så jag har inte hunnit med att göra en matsedel för den här veckan. Så vad jag skulle göra till middag idag var för mig en gåta fram till ca 1 timme innan :o)

Jag gick ner i källaren och kollade vad jag hade för nåt i frysen och där hittade jag hackad spenat. Spenatsoppa fick det alltså bli!

Minns att vi ibland fick spenatsoppa när jag växte upp o tyckte att det var riktigt gott.

Häll vatten i en kastrull och lägg i spenaten och buljongtärningar. Koka på medelvärme så spenaten tinar. Hårdkoka ägg i en separat kastrull.

Gör en redning av vetemjöl och vatten och rör ner i kastrullen, tillsätt även grädde. Låt koka ihop en liten stund.

Servera soppan rykande het tillsammans med hårdkokta ägg. Jag tycker det är väldigt gott att lägga ner äggen i soppan.

Enkelt, gott och mättande!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥


 

Middag med anor från 80-talet

När jag växte upp på 70- och 80-talet hade min mamma många paradrätter (det har hon fortfarande).

En av de allra godaste rätterna (och som jag fortfarande tycker) är hasselbackspotatis som serveras med panerad älgstek och till det en kantarellstuvning.

Naturligtvis ska kantarellerna vara plockade på ön där pappa har sin fiskestuga och helst ska han ha varit med och jagat älgen också.

Idag bjöd jag på ovan nämnda middag och den smakade precis som om mamma skulle ha tillagat den - utsökt!

Tänk på att ta ut älgsteken ur frysen i god tid innan middagen. Kolla älgsteken och skär tunna skivor ur den när den har tinat så pass mycket så det går att skära i. Låt tina klart efter du skurit skivor.

Förbered sedan hasselbackspotatisen och stoppa in dem i ugnen. Därefter är det dags att börja med själva paneringen och stekningen av köttet.

Avsluta med att göra en alldeles ljuvligt krämig kantarellstuvning.

Receptet på panerat älgkött hittar du här, receptet på hasselbackspotatisen hittar du här och kantarellstuvningen hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Vegetariskt till middag

Jag försöker få in maträtter som är vegetariska här hemma. Tycker att vegetariskt är jättegott men skulle vilja laga mer vegetariskt ändå.

Dagens middag blev då vegetarisk - en smakrik tomatsås som serverades med pasta.

Jag började med att finhacka vitlöksklyftor och gul lök.

Sedan fräste jag detta tillsammans med de torkade kryddorna i en het stekpanna i matfett.

Häll på balsamvinäger och rör om. Tillsätt därefter båda tomatsorterna och smaksätt med lantbuljong.

Jag använder mig av lantbuljong från Renée Voltaire som är både god och ekologisk. Passar i det mesta :)

Låt allt småputtra ca 10 minuter. Tillsätt matlagningsvinet och smaka ev av med salt och peppar.

Vänd ner nykokt pasta i tomatsåsen.

Servera allt rykande varmt med riven parmesanost ovanpå och en god sallad till.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Bakad potatis med olika röror

Bakad potatis är något som vi sällan gör här hemma. Jag tycker det är fantastiskt gott men oftast har jag inte planerat och insett att det tar ganska länge i ugnen för potatisarna.

För någon vecka sedan gjorde jag en fantastiskt god räkröra som jag serverade till bakpotatisar som var så underbart goda.

Börja att "picka" potatisarna innan de stoppas in i ugnen.

Låt stå mitt i ugnen i 225° i minst 60 - 75 minuter. Känn efter så de är ordentligt mjuka.

Idag serverades också bakad potatis - denna gång med en vegetarisk kesoröra. Blanda ihop alla ingredienser.

Servera till bakad potatis och en god sallad.

Hela receptet på kesoröran hittar du här och räkröran hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Drömgod sås

Bland de godaste såserna jag vet är en sås som kallas för "drömgod sås" här hos oss.

Receptet kommer från min svärmor för många-många år sedan vilket jag tackar så mycket för :)

Börja att blanda samman alla ingredienser i en kastrull.

Låt sjuda några minuter och sedan är allt klart att servera.

Såsen passar utmärkt till alla slags kött eller kyckling, men smakar som bäst till fläskfilé eller oxfilé om man frågar mig :)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...