Stök i köket

Bakad potatis med olika röror

Bakad potatis är något som vi sällan gör här hemma. Jag tycker det är fantastiskt gott men oftast har jag inte planerat och insett att det tar ganska länge i ugnen för potatisarna.

För någon vecka sedan gjorde jag en fantastiskt god räkröra som jag serverade till bakpotatisar som var så underbart goda.

Börja att "picka" potatisarna innan de stoppas in i ugnen.

Låt stå mitt i ugnen i 225° i minst 60 - 75 minuter. Känn efter så de är ordentligt mjuka.

Idag serverades också bakad potatis - denna gång med en vegetarisk kesoröra. Blanda ihop alla ingredienser.

Servera till bakad potatis och en god sallad.

Hela receptet på kesoröran hittar du här och räkröran hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Drömgod sås

Bland de godaste såserna jag vet är en sås som kallas för "drömgod sås" här hos oss.

Receptet kommer från min svärmor för många-många år sedan vilket jag tackar så mycket för :)

Börja att blanda samman alla ingredienser i en kastrull.

Låt sjuda några minuter och sedan är allt klart att servera.

Såsen passar utmärkt till alla slags kött eller kyckling, men smakar som bäst till fläskfilé eller oxfilé om man frågar mig :)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Svampsoppa

Den här veckan är det yngsta dottern som står för förslagen till matsedeln här hemma.

Det kändes jättekul och lite spännande att se vilka val av maträtter hon skulle välja under veckan.

Ett av önskemålen var svampsoppa, vilket glädjer mig för jag älskar soppa och att den dessutom är vegetarisk. Toppenval om man frågar mig.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Lövbiffsrullader med äpple och katrinplommon

Som jag skrivit tidigare här i bloggen så tycker jag ofta att svensk husmanskost hamnar i skymundan numera när vi lagar mat. Influenserna från andra länder är stora och maten är fantastiskt på många sätt, men många gånger saknar jag vår "vanliga" mat.

Idag blev det i alla fall svensk husmanskost till middag - lövbiffsrullader med äpple och katrinplommon.

Dela katrinplommon i halvor och skala o dela ett äpple i skivor. Lägg äpple o plommon på lövbiffarna och rulla ihop. (Kött ser gärna lite trist ut då det kommit i kontakt med syret som finns i luften.)

Fäst med tandpetare.

Stek i smör tills rulladerna  får en fin brun stekyta och lägg dem sedan dem i en ugnsfast form.

Finhacka schalottenlöken, ett äpple och de katrinplommonen som är kvar. Fräs detta  i ganska mycket smör i en stekpanna.

Strö över en msk vetemjöl och rör runt. Häll över vatten och grädde, låt puttra någon minut.

Mixa såsen slät och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över lövbiffsrulladerna och ställ in mitt i ugnen i 175° i 15 minuter.

Servera med kokt potatis, saltgurka, kokta ärtor och lingonsylt.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥


 

Tortilla med kycklingfyllning

När jag var med i viktväktarna för många år sedan fick jag nys om detta urgoda recept.

Skär champinjoner i små bitar och häll i en skål med salsa, keso och pressade vitlöksklyftor.

Skär kycklingfilé i små bitar och stek klart i en stekpanna. Blanda samman kycklingen med resten av fyllningen.

Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Lägg i en smord ugnsfast form.

Strö ost (riven eller skivor) över rullarna.

Servera med en god sallad.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...