Stök i köket

♥ fläskgryta med vitkål ♥

För många, många år sedan fick jag ett recept av min mamma (som i sin tur hade fått det) på en smakrik fläskgryta med bl a vitkål i.

Den har väl inte varit makens favorit direkt då den innehåller curry men häromveckan när jag satt och gjorde matsedlar så tänkte jag att det blir den grytan nu i veckan trots att curry inte är favoritsmaken - hjälper man inte till och önskar maträtter så får man stå sitt kast :)

Sagt och gjort; fläskgryta med vitkål blev det i torsdags och jag hoppas att han åt av den för jag jobbade när det var dags för middag så jag vet ju inte hur det gick för honom.

Det är inte alls många ingredienser i grytan; vitkål, lök, vitlök, äpple, buljong, creme fraiche och en skinkstek. Plus lite kryddor.

Börja med att hacka vitkål ganska grovt och löken lite finare.


Smält därefter smör i en stekpanna och låt curry fräsa med någon minut.

Häll i vitkål och lök och stek på detta en stund. Häll över i en gryta när det är klart.

Skär under tiden skinksteken i strimlor eller mindre kuber. Stek dessa så de får en fin stekyta.

Lägg över köttet i grytan och slå på vatten och lägg ner köttbuljongtärning. Låt puttra i grytan i minst 20 minuter. Slå därefter i creme fraiche och äpple som skurits i mindre bitar och låt allt bli varmt. Smaka ev. av med mer kryddor.

Servera fläskgrytan med pasta.

Hela receptet med exakta mått hittar du här!

Jag passade på att köpa en stor bit skinkstek eftersom det var billigt just nu på affären och gjorde därför en rejäl omgång så jag kunde frysa ner matlådor och ta fram när tiden inte räcker till för matlagning.

♥ Kram Helena ♥

 

♥ laxfilé i fetaostsås ♥

Jag försöker tillaga en fiskrätt i veckan men det är inte alltid som det går "hem" hos alla i familjen.

Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid har ätit fisk en eller flera gånger i veckan då min pappa, fiskaren, har en fiskestuga ute på en liten ö i skärgården. Han byggde stugan i 17-års åldern och vi har tillbringat många, många helger och semestrar därute. På morgonen (om jag inte följde med ut och tog upp nät med pappa) så vaknade vi ofta av den underbara lukten av siklöja och strömming som stektes i köket av mamma. Det är en hel massa minnen som vaknar när jag tänker tillbaka på mina barndoms somrar därute.


Tidigare i veckan tog jag fram ett paket med köpta laxfiléer som jag gjorde en fiskgratäng av. Jag började med att skära laxfiléerna i kuber och la dem i botten av en ugnsfast form och så lite flingsalt ovanpå.

Sedan rörde jag ihop en röra med creme fraiche och grovt mosad fetaost som jag smaksatte med hackad purjolök, dill och kryddor som jag bredde ut ovanpå laxen.

Sen in i ugnen och under tiden så kokar du potatis och gör exempelvis en god sallad eller marinerar lite färska champinjoner som jag gjorde.

Hela familjen åt med god aptit och det är ju alltid lika kul! Hela receptet på laxen hittar du här!

Du vet väl om att helenas-web finns på Facebook? Klicka här för att komma direkt till sidan som du därefter kan gilla!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ ljuvliga lördag ♥

Tänk så mycket gott värme och solens strålar kan göra med ens humör och känsla. Idag har det varit en ljuvlig vårdag med takdropp och en fantastisk promenad med maken.

Det kändes som om det var jättelängesedan jag lagade middag med kärlek och hjärta så idag blev det en riktigt fin middag till familjen. Ser gott ut, va?


Jag började med att skala potatis och skar dem därefter i skivor (ej rakt igenom) till hasselbackspotatis som sattes in i ugnen. Därefter var det dags att ta hand om köttet som idag blev fläskfilé.

Börja med att renskär filéerna fri från senor och dela dem därefter på hälften. Bryn dem runtomkring i en het stekpanna. Krydda och lägg därefter över i en ugnsfast form.


Stek dem färdigt i ugnen och låt svalna något. Under tiden blandar du ihop marinaden i en tjock påse och lägger ner filéerna. Låt marinera i minst 30 minuter.

Sen var det dags för att koka ihop en härligt krämig vitlökssås.

Hacka 4 st stora vitlöksklyftor.

Bryn dem i en kastrull i smält smör utan att ta färg och tillsätt sedan både creme fraiche och grädde. Låt allt koka i minst 20 minuter.

Smaka av med salt och peppar och mixa lätt med en stavmixer till en slätare sås. Servera såsen varm.

Å så en god kantarellstuvning från sommarens plockande ute på ön gjorde hela middagen komplett. Det var otroligt gott kan jag lova och enklare (och godare) kan det nog inte bli :))

Receptet på hasselbackspotatis hittar du här och här hittar du receptet på ljummen marinerad fläskfilé. Vitlökssåsen finns här och kantarellstuvningen finns här :)

♥ Kram Helena ♥

 

♥ digestivetårta ♥

När Felicia fyllde 17 frågade jag henne vad hon ville ha för slags tårta och fick till svar "den med kondenserad mjölk som smakar kola". Hos oss heter den digestivetårta men hos många andra heter den banoffe paj.

Börja med att mixa digestivekex med smör och lite strösocker. Tryck ut degen i en springform och ställ in i frysen en stund.

Nu gäller det att du kokat en burk kondenserad mjölk i vattenbad (obs oöppnad burk) under några timmar och låtit denna kallna helt.

Bred kolasåsen på "degen" och lägg på skivad banan.

Vispa grädde och bred ovanpå.

Dekorera med ex hallon och servera direkt.

Du kan koka kondenserade mjölken långt i förväg och låta stå i kylskåpet i burken tills det är dags att göra tårtan. Jag brukar göra 2 - 3 stycken burkar åt gången då det tar så pass lång tid att koka den.

Den kondenserade mjölken kan du använda även som den är som kolasås till glass eller så kan du göra egen glass av den.

Mitt recept på digestivetårtan hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ en favorit ♥

En stor favorit här hemma är tacokyckling med sting som vi kallar den (eller fredagspulla som många andra säger).

Det är inte ofta det blir något kvar men när Felicia fyllde 17 för några veckor sedan blev det en liiiten matlåda kvar till mig :)

Hacka tomater grovt och blanda med en burk salsa i valfri styrka (jag använder mig av medium) tillsammans med en grillad kyckling som delats i mindre bitar.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Strö över riven ost och gratinera en stund i het ugn.

Servera den rykande het med nachos (jag tycker det är gott med ostsmak) och creme fraiche.

Vill jag överraska maken med en god maträtt så blir det ofta det här - vilket uppskattas väldigt.

Några få ingredienser består detta av och hela receptet finns här!

♥ Kram Helena ♥

 
Fler artiklar...