Tjälknöl

Bland det godaste (och enklaste) jag vet är tjälknöl gjord på älg - att sedan älgkött är magert (ca 6% fetthalt vad jag läst mig till tidigare) gör ju inte saken sämre heller. Att den fått ströva fritt och fått njuta av livet (förhoppningsvis ända tills älgjakten) gör att jag ännu mer gillar älgkött.


Häromveckan stoppade jag in en älgstek i ugnen på låg temperatur sent på kvällen - direkt från frysen.

På förmiddagen, efter 10 timmar, tog jag ut den och lade steken i saltlag i en tjock plastpåse.

Där fick den ligga i ca 4 timmar och när jag tagit ur den ur saltlagen så sköljde jag av den ordentligt och skar därefter upp köttet i tunna skivor på min skärmaskin.

Det är verkligen jättegott att servera tjälknöl tillsammans med en krämig potatisgratäng. Det går minst lika bra att göra en god potatissallad och servera till också.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥