äppelmos

Igår tog jag fram hushållsassistenten med tillhörande passertillsats och gjorde 3 satser med äppelmos. Hemgjord äppelmos som serveras till nykokt havregrynsgröt slår det mesta till frukost.

Fina grön/röda äpplen plockade jag hos Johanna häromkvällen och av dessa blev det den godaste mosen! Receptet är ganska gammalt och kommer från Allers om jag inte minns helt fel.

Börja med att skölja 2 kg äpplen.

Sedan skär jag bort alla ev. skavanker och därefter delar jag dem i mindre bitar (lämna skal och skrutt kvar).

Häll äpplena i en stor gryta tillsammans med vatten. Lägg på locket och låt koka på svag värme tills äpplena blir mjuka och mosiga. Rör om emellanåt.

Kör nu äpplena i hushållsassitentens passertillsats.

Väg moset och häll tillbaka i grytan som diskats ren.

Tillsätt strösocker och låt puttra en liten stund så att sockret löses upp. Ta grytan från plattan och rör ner lite askorbinsyra och natriumbensoat eller flytande atamon.

Häll upp äppelmoset i varma burkar som rengjorts med flytande atamon och vatten samt stått i 75 - 90° under tiden som du gjort moset. Tillslut locket ordentligt och ställ svalt och mörkt.

Det blev 15 burkar med god äppelmos och än är inte alla äpplen slut.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥