helenas-web.nu

Matsedel v 37

Nu finns nästa veckas matsedel (v 37) att kika på här till vänster i menyn!

Ha en härlig matvecka, kära vänner!

~ Kram Helena ~

 

Trerätters

Helgen har swischat förbi i ett rasande tempo, under fredagen planerades lördagens demo- och försäljning på en scrapträff/mässa i Härnösand. Lördagen tillbringades alltså där o även fast jag kom hem i bra tid (vid 20.30-tiden) så orkade jag inte med något igår kväll. Barnen hämtades hos svärföräldrarna (eftersom maken var iväg på "svensexa" hela kvällen/natten) o sen var det inte många knop som gjordes när barnen lagt sig.

Idag har det varit lite dagen "efter" känns det som. Men jag fick nån slags energi när jag skulle börja förbereda middagen o bjöd familjen på en trerättersmiddag.

Till middag idag bjöd jag först på en liten förrätt innehållandes räkor + avokado + rödlök + fraiche + röd stenbitsrom - mumsigt! Så där lagomt enkelt att sno ihop...

Till varmrätt blev det västerbottenskyckling + ris + smörstekta champinjoner + tomater provencale. Mycket, mycket gott var det!

Lillskruttan hade beställt på marängswiss till efterrätt - en efterrätt som alltid funkar.

Ska nu sätta mig och planera nästa veckas matsedel - kika in senare ikväll om du vill.

I morgon ska jag åka och plocka äpplen hos min kusin o hans fru. De har världens finaste äppelträd där äpplena blir den absolut finaste äppelmosen. Tänkte även göra en äppelgratäng som jag ska bjuda på när jag har scrapkurs imorgon. Lite annat smått och gott kommer jag också att göra av äpplena. Men mer om detta kommer i ett annat inlägg här framöver.

~ Kram Helena ~

 

Skissutmaningsbidrag

Igår kväll, efter barnen lagt sig o maken var borta några timmar, satte jag mig ner och scrappade två layouter.

Den första jag gjorde var till Scraphusets skissutmaning denna månad och handlar om vilka några av mina styrkor är.

Den andra layouten är min tolkning på HighCoastScraps skissutmaning denna månad.

Tack för titten!

~ Kram Helena ~

 

Svensk Husmanskost

Idag bjöd jag familjen på hederlig gammaldags svensk husmanskost, nämligen rotmos + fläskkorv + senap.

Jag har inte kunnat med lukten eller smaken av kokta kålrötter sen 20 år tillbaka (minns än idag hur jag mådde den där förmiddagen när jag varit ute på krogen hela natten o vaknade vrålhungrig väldigt sent och gick ner till köket för att ta lite o äta, mamma städar, spelar Vikingarna på höööög volym o kokar kålrötter...). Tänkte att jag skulle kolla om det fortfarande var så - sagt o gjort så kokade jag kålrötter idag o gjorde rotmos och tänka sig - det varken luktade urk-igt eller smakade så heller. Det var riktigt, riktigt, gott! Så det kommer jag definitivt att göra fler gånger.

Jag tycker att svensk husmanskost är underskattat och tycker det är trist att så många av våra barn aldrig har smakat det. I våras hade jag en "husmanskostvecka" och gjorde svensk husmanskost 4 dagar i rad (v 20). Då gjorde jag isterband, strömmingsflundror, bruna bönor med fläsk och kalops. Det är sån mat som jag är uppvuxen med och vill gärna att våra barn lär sig äta sånt också. Den här veckan har jag också gjort lite vanlig svensk husmanskost: biffar, fläskpannkaka och rotmos med fläskkorv.

Vad är din favorit bland svensk husmanskost?

Lillskruttan fick för sig att hon skulle baka idag. Jag kollade igenom kylskåpet och fick syn på en burk med gräddfil som gick ut idag. Perfekt att göra en kanelkaka och använda upp den.

~ Kram Helena ~

 

Full fart i 100 knyck i köket

Det har blivit lite matbloggat de senaste dagarna här inne - det tar jag igen nu...!

I måndags gjorde jag riktigt goda köttfärsbiffar som jag smaksatte med kapris, purjolök och senap. Smakkombinationen var en riktig hit - kanongod! Till det stekte jag lök i klyftor och hade kokt potatis samt kokta ärtor till. Mamma kom förbi och hade med sig några dl färska kantareller så vi gjorde en god kantarellstuvning - passade perfekt till.

Jag hade nybörjarkurs i scrapbooking på kvällen och då brukar jag alltid bjuda på någon nybakat - även här testar jag så gott som bara nya recept. Friskt vågat...! Jag tog och bakade en dajmchokladpaj - har haft receptet i mina ägor i byrålådan i massor av år men aldrig testat det själv tidigare - i ursprungsreceptet skulle man använda sig av kaffegrädde - men tro inte att det funkade - näpp! Fick slänga bort smeten, eller rättare sagt hälla bort smeten för den stelnade aldrig. Åkte o köpte riktig grädde och då blev det kanon. Dajmchokladpajen var lättgjord och otroligt god och mäktig.

I tisdags bakade jag potatis och gjorde två röror - en röra med lax i och en röra med fetaost. Båda var väldigt goda men tyvärr hann maten inte bli klar innan jag skulle åka iväg på pysselträff (jag har nyckelansvar så jag bör vara där först)... Så husmor fick enbart en banan i farten till middag själv *suck*

Idag gjorde jag min första fläskpannkaka ever och den smakade exakt lika gott som jag mindes från barndomen när mamma gjorde den. Dock var den lite svår att ta loss från långpannan så nästa gång ska jag smörja den mer.

Hoppas du har ätit gott de här dagarna - imorgon väntas rotmos med fläskkorv. Hoppas resten av familjen kommer att gilla det...!

~ Kram Helena ~