helenas-web.nu

Pepparkaksbak mm

Snart är julen här och igår kändes det verkligen här i vårt hus. Vi bakade nämligen pepparkakor. Finns det något godare än hembakade pepparkakor? Receptet som jag använder mig av är vansinnigt enkelt att göra och det blir många goda pepparkakor av det. Gör degen kvällen innan och ställ ut på balkongen, i kylskåpet eller ner i matkällaren. Huvudsaken är att den står kallt. En kall pepparkaksdeg är ju så otroligt mycket enklare att arbeta med än en varm deg.

Dessutom är det otroligt gott med lite ädelost (som finns på tub) på. Smakar så där vuxet liksom :)

I torsdags bakade jag kalljästa vansinnigt goda rimbobullar. Eftersom de är kalljästa så blir de nästan som en blandning mellan vetebullar och wienerbröd. Lite lyxigare bullar alltså.

Ska nog ta och baka lite olika varianter på lussekatter eller saffransbröd nu i veckan som kommer så det är klart tills nästa helg när det är första advent. Gäller bara att passa in bakningen i arbetsschemat...!

~ Kram Helena ~

Senast uppdaterad (2009-11-22 20:30)

 

Matstök...

Häromdagen gjorde jag apelsinmarmelad på 2 kg apelsiner. Det blev 9 fina burkar med den goda gula marmeladen. Sen jag började göra egen marmelad kan jag inte förmå mig att köpa marmelad längre - den smakar ju inte ens apelsin ju. Har du inte provat att göra egen marmelad så prova - det är otroligt enkelt och väldigt gott! Den blir klar på 30 minuter från den kokat upp :)

 (bild från tidigare tillagning)

Igår lagade jag en god och lite lyxigare pastasås, kalasgod pasta, till middag. Den bestod i bl a marinerad fläskfilé och färska champinjoner. Riktigt, riktigt god blev den och hela familjen tyckte om den!

Idag har vi varit hos syster och uppvaktat hennes äldste son som fyllde år tidigare i veckan. Star Wars Lego var det han fick av oss.

Hon syster fick vi en riktigt god middag, viltlax, som vi åt av glädje från. Receptet kommer ursprungligen från ICA men som hon/vi modifierade lite. syster är riktigt duktig på att laga mat :)

~ Kram Helena ~

Senast uppdaterad (2009-11-22 20:22)

 

Saffransskorpor

Häromdagen såg jag på Facebook att min cyber pysselkompis Diana höll på att baka saffransskorpor efter ett recept efter TV-kocken Leila Lindholm. Jag blev så sugen att testa så igår kom jag till skott och gjorde degen och satte in i ugnen över natten.

En kompis kom förbi nu på förmiddagen så jag bjöd på kaffe och dessa nybakade saffransskorpor - måste säga att de är himmelskt gooooda :)

Nu pryder de diskbänken i de fina burkarna från Boom som tidigare varit fyllda med hemgjord müsli.

~ Kram Helena ~

Senast uppdaterad (2009-11-19 10:53)

 

Matbrödsbak

Den här dagen blev inte alls som jag hade planerat men blev riktigt bra ändå.

Pappa ringde på förmiddagen och sa att han skulle komma förbi, han o vovven, så då var det bara att skjuta på städningen. Det är inte alls lönt att städa innan han kommer för vovven drar in lite smuts och sen tappar hon lite hår också...

Satte en deg för att baka matbröd istället - städningen fick jag ta senare, frukostbullar blev det idag, och de blev klara när det var dags för att äta lunch. Till lunch hade mamma, pappa och min kompis Camilla kommit så det blev till att ta fram lite olika rester och så även de nybakade bullarna förstås. Supergoda!

Efter middagen gjorde jag vanliga klassiska morgonbröd som blev riktigt goda de också.

Känns riktigt härligt att ha bakat lite matbröd för nu var det rackarns längesedan sist. Frysen gapar tom på matbröd sedan länge så det var verkligen dags nu.

~ Kram Helena ~

 

Småkakor

Baka, baka kaka, vem ska kakan smaka? Ja, det är frågan det...?

Igår kväll bakade 2 olika småkakor - det blev klassiska bondkakor och även kanelkakor. Båda två var väldigt enkla att göra och även mycket goda att äta. Tycker det är kul och gott att ha småkakor i frysen och enkelt kunna bjuda på en liten kaka till kaffet på maten. Maken njuter... :)

Bondkakor:

Kanelkakor:

~ Kram Helena ~