helenas-web.nu

Julgröt

På första advent har vi alltid julgröt till middag. Tillsammans med en tunnbrödsmörgås med kokt (och griljerad) julskinka på så blir det inte mycket "juligare" än så här, eller hur?

Att koka egen julgröt från grunden är inte speciellt svårt, ett tips är att göra mestadels av grötkokandet i ugnen så bränns den inte heller vid.

Börja att koka grötris med vatten i en gryta på svag värme på spisen. Tänk på att använda en kastrull/gryta som tål att stå inne i 100° ugnsvärme.

Häll därefter ner mjölk och en kanelstång. Rör om ordentligt.

Ställ in grytan i ugnen och låt koka i ca 1,5 timme. Rör om med jämna mellanrum.

Det är ju enkelt att köpa en "korv" med risgrynsgröt på affären men visst är det väl nåt alldeles extra att tillaga den helt själv?

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Saffranssockerkaka

Igår hade jag några fina scrapvänner på besök hos mig. Vi firar 10 år i vår lilla grupp i mars nästa år - tänk vad en hobby kan innebära mycket, bl a nya fina vänner!

Eftersom det är adventstid just nu så hade jag bakat en saffranssockerkaka som jag bl a bjöd på.

Börja att blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda därefter ner mjölken.

Vispa ner det rumstempererade matfettet med hjälp av en elvisp.

Klicka eller bred ut hälften av smeten i en smord och bröad springform. Riv därefter mandelmassa fint och strö över.

Fördela resterande smet över och strö till sist över hackad mandel och pärlsocker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen.

Ät och njut!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Griljerad julskinka

Idag är det den första december, tänk att det har gått ett helt år sedan sist!

Vi har som tradition hos oss att äta julgröt och till den en tunnbrödsmörgås med julskinka på till första advent. Så även i år. Jag tycker det är så praktiskt att köpa färdigkokt julskinka på affären och bara griljera den hemma.


Blanda samman senap, ägg och strösocker i en skål.

Pensla skinkan med senapsröran och strö därefter över ströbröd.

Griljera skinkan i ugn och när skinkan kallnat helt skär den i tunna skivor. Jag använder mig av en skärmaskin för att få riktigt tunna och fina skivor.

Godare än så här blir det inte och finns det något som är mer traditionbundet än julskinka på våra julbord?


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Råstekt potatis

Råstekt potatis är bland det godaste jag vet när det gäller potatis. Den ska vara så där härligt smakrik av potatis, kryddor och vitlök. Den ska också ha stått och stekt så där länge så att potatisen är underbart mjuk men även lite krispig av stekytan.


Börja med att skala potatisen ordentligt.

Sen skivas potatis väldigt tunt, gärna i en matberedare, låt den gärna rinna av något i ett durkslag.

Finhacka vitlöken och fräs den i matfett i en stekpanna. Sänk värmen något och lägg därefter i potatisskivorna och låt dem steka i stekpannan i 15 – 20 minuter, rör om med jämna mellanrum så potatisen inte bränns vid.
Krydda med salt och svartpeppar.

Råstekt potatis passar utmärkt att servera till hemgjord pytt-i-panna, stekt bacon o ägg eller som här viltmästarens fläskfilé.

Råstekt potatis åt vi hemma hos oss när jag växte upp men sen glömdes det bort, jag vet inte varför.

Men nu är den här igen för att stanna för det är ju så rackarns gott :)


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Pastasås med lövbiff

I köket trivs jag som allra bäst när jag har bra matvaror hemma och faktiskt inte har planerat ex middagen allt för detaljerat. Idag var en sån dag.

Jag tog fram lövbiff ur frysen och när den hade tinat (efter jag julpyntat klart) så var det dags att laga middag. Jag hade inte planerat något alls till dagens middag men i kylskåpet fanns både schalottenlök, vitlök, grädde, creme fraiche som fick samsas med lövbiffen tänkte jag.

Jag började med att finhacka vitlöken och schalottenlöken. Därefter strimlade jag lövbiffen. Fräs löksorterna i en ganska het stekpanna i smör - lägg över i en gryta.

Stek därefter lövbiffen och lägg över i grytan.

Häll i grädde, creme fraiche, vitt matlagningsvis, sambal oelek och därefter köttbuljongtärning mm och låt puttra i 10 minuter.

Smaka av med salt och fem sorters peppar.

Servera med nykokt spaghetti och riven färsk parmesanost. En god sallad är också gott till.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥