helenas-web.nu

Fyra olika sorters sill till julbordet

Naturligtvis behöver man ju ha sill på julbordet, eller hur?! Jag har gjort inte mindre än fyra olika sorter till årets julbord. Jag älskar verkligen sill av olika de slag och det måste finnas flera olika sorter tycker jag.

Först ut är en god sill med tre sorters lök. Det är en enkel och väldigt god sill som passar minst lika bra på julbordet som till midsommarbuffén.

Börja att skala och skiva en morot och skär därefter de tre löksorterna.

Koka ihop en 1-2-3 lag och låt svalna. Varva ingredienserna i en fin burk och slå över lagen. Använder du dig av fem-minuterssill så kan du låta sillen stå och dra en liten stund medan du måste vänta 1 - 2 dygn om du använder dig av inläggningssill.

Hela receptet hittar du här!

Jag använde mig av inläggningssill så jag gjorde en 1-2-3 lag häromdagen och ställde in i kylskåpet.


Hälften av sillen fick bli "krämig sill med kräftstjärtar" där jag blandade samman bl a creme fraiche, majonnäs, pepparrot med dijonsenap. Sill och grovhackade kräftstjärtar blandades i och smakades av med dill, flingsalt och fem sorters peppar.


Hela receptet hittar du här!

Av resterande sill gjorde jag en "skärgårdssill med rom" som smaksattes med rödlök, rom, creme fraiche, majonnäs och dill.


Hela receptet hittar du här!

Å så gjordes även tomatsill som alltid finns på julbordet. Mums!

♥ Kram Helena ♥

 

Godaste griljeringen till julskinkan

Att griljera julskinka är ju faktiskt för många ett måste inför julen och vår familj är inget undantag. Den här griljeringen smakar gott och kan verkligen rekommenderas :)

Blanda ihop senap, äggulor, honung och det mesta av ströbrödet till en krämig smet. Bred över skinkan i ett jämnt lager.

Griljera i mitten av ugnen i ca 10 minuter och strö därefter över lite ströbröd på skinkan. Ställ in skinkan i ugnen i ytterligare 5 – 10 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Häromveckan fick jag en fin skärmaskin av bästa maken i present. Den är verkligen jättebra och skär snabbt och effektivt fina skivor av skinkan.


En julskinkesmörgås till uppesittarkvällen är givet!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Krämig janssons frestelse

Här hemma är det bara jag som tycker om janssons frestelse. Det är sällan jag unnar mig att göra janssons men igår så tänkte jag om. Janssons fick det bli (å nåt helt annat till resten av familjen).

Den här varianten är så fantastiskt god och jag är glad att det blev över till morgondagens matlåda :o)

Börja att skära löken i tunna skivor, stek löken i smör i en stekpanna.

Skär den skalade potatisen i ganska tunna stavar och skär ansjovisfiléerna i små bitar. Börja med att lägga potatisen i en smord ugnsfast form och därefter hälften av löken och ansjovisen. Varva allt och avsluta med potatis.

Slå över ansjovisspadet och grädden samt krydda med några varv med kryddkvarnen. Avsluta med att strö över ströbröd.

Ta ut den ur ugnen efter ca 15 minuter och klicka över smör i ganska stora bitar.

Ställ in den i ugnen igen och låt den gratineras klart så den blir härligt gyllene, nästan åt det brända hållet.

Servera din janssons på julbordet eller som varmrätt tillsammans med goda köttbullar.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Juliga köttbullar

Med ynka 3 ingredienser gör du de godaste köttbullarna. Dessa gör jag oftast till julen så därför kallas de för juliga köttbullar hos oss :)

Jag brukar mixa en påse med fransk löksoppa i min matberedare för att göra mixen i påsen mer finfördelad.

Blanda därefter samman köttfärsen med den franska löksoppan och lite creme fraiche. Rulla köttfärsen till små bollar och lägg i en smord ugnsfast form eller ugnens långpanna.

Stek köttbullarna mitt i ugnen i 15 - 20 minuter. Servera dem till ex julbordet eller janssons frestelse.

Ett riktigt bra recept på en krämig janssons frestelse kommer i nästa inlägg :)

Klicka här för att se hela receptet på de juliga köttbullarna.

♥ Kram Helena ♥

 

Julbakning till försäljning

I lördags stod jag praktiskt taget hela dagen (och mer därtill) i köket vid spisen.

Vår yngsta dotter och hennes konfirmandkompisar kommer att åka på en resa till Rumänien i april/maj nästa år med en hjälpsändning tillsammans med Filippus (som oftast kör hjälpsändningar till Ukraina).

För att få ihop pengar till resan så bakar vi och säljer vid några olika tillfällen. I helgen bakade jag alltså till denna försäljning och det blev rullrån, mjuk pepparkaka, fröknäcke, saffranskaka och havrekex. Allt fint paketerat och dekorerat - naturligtvis :)


Allt som bakats till helgens försäljning såldes vilket är otroligt roligt.

♥ Kram Helena ♥