helenas-web.nu

Aftereight parfait - julaftonens efterrätt

Till julaftonen, som var igår, hade jag gjort den fantastiskt goda aftereight parfait'en. Den var perfekt att äta efter julmaten - så rackarns praktiskt att göra en efterrätt i förväg och bara ta fram när det är dags. Sånt gillar jag :)

Vispa äggulorna och florsockret riktigt poröst i en bunke.


Värm vattnet i en kastrull och ta bort från plattan. Lägg ner chokladbitarna, några åt gången, i vattnet så det smälter under kraftig omörning.

Vispa grädden så den blir ganska tjock.

Vänd ner den smälta chokladen i äggblandningen och vispa till sist ner grädden.

Frys parfaiten i en form 4-5 timmar. Servera gärna med hallon.

Prova du också! Det är otroligt gott!

Hela receptet hittar du här!

Av äggvitorna som blev över gjorde jag de godaste marängerna. Recept på dessa kommer inom kort!

♥ Kram Helena ♥





 

Årets julgodisar

I år har det inte blivit så många olika sorters julgodis gjorda. Tidigare år har det blivit faktiskt lite för mycket av det goda så i år la jag band på mig själv och gjorde bara tre sorters godisar och det gick ju lika bra det :)

Av Anna fick jag ett recept på en god och snabbgjord knäck. Å så lånade jag en knäcktratt av henne och den gjorde det hela så enkelt *halleluja*

Börja med att lägga alla ingredienser i en kastrull.

Låt smeten koka ordentligt i 9 - 10 minuter. (Tänk på att inte ändra mängden för då stämmer inte koktiden.)

Häll upp i knäckformar och låt svalna.


Knäcktratten var en superbra verktyg att använda för att hälla upp i formarna. Inget kladd och snabbt gick det dessutom!

Hela receptet hittar du här!

Den andra sortens godisar jag gjorde var mammas "strykande åtgång". Namnet kommer av att de har en strykande åtgång på godisbordet och tar slut fort.

Koka grädde, smör och strösocker i ca 4 – 5 minuter.

Tag kastrullen från plattan och rör ner blockchokladen i bitar.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (för tunnare bitar) eller i en mindre form (för tjockare bitar). Häll smeten i långpannan och låt den kallna.

Skär i bitar. Förvaras i kylskåp.

Hela receptet hittar du här!

Å så gjorde jag även rocky road fudge med minimarschmallows, olika nötter och knäckkulor.

♥ Kram Helena ♥

 

Fyra olika sorters sill till julbordet

Naturligtvis behöver man ju ha sill på julbordet, eller hur?! Jag har gjort inte mindre än fyra olika sorter till årets julbord. Jag älskar verkligen sill av olika de slag och det måste finnas flera olika sorter tycker jag.

Först ut är en god sill med tre sorters lök. Det är en enkel och väldigt god sill som passar minst lika bra på julbordet som till midsommarbuffén.

Börja att skala och skiva en morot och skär därefter de tre löksorterna.

Koka ihop en 1-2-3 lag och låt svalna. Varva ingredienserna i en fin burk och slå över lagen. Använder du dig av fem-minuterssill så kan du låta sillen stå och dra en liten stund medan du måste vänta 1 - 2 dygn om du använder dig av inläggningssill.

Hela receptet hittar du här!

Jag använde mig av inläggningssill så jag gjorde en 1-2-3 lag häromdagen och ställde in i kylskåpet.


Hälften av sillen fick bli "krämig sill med kräftstjärtar" där jag blandade samman bl a creme fraiche, majonnäs, pepparrot med dijonsenap. Sill och grovhackade kräftstjärtar blandades i och smakades av med dill, flingsalt och fem sorters peppar.


Hela receptet hittar du här!

Av resterande sill gjorde jag en "skärgårdssill med rom" som smaksattes med rödlök, rom, creme fraiche, majonnäs och dill.


Hela receptet hittar du här!

Å så gjordes även tomatsill som alltid finns på julbordet. Mums!

♥ Kram Helena ♥

 

Godaste griljeringen till julskinkan

Att griljera julskinka är ju faktiskt för många ett måste inför julen och vår familj är inget undantag. Den här griljeringen smakar gott och kan verkligen rekommenderas :)

Blanda ihop senap, äggulor, honung och det mesta av ströbrödet till en krämig smet. Bred över skinkan i ett jämnt lager.

Griljera i mitten av ugnen i ca 10 minuter och strö därefter över lite ströbröd på skinkan. Ställ in skinkan i ugnen i ytterligare 5 – 10 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Häromveckan fick jag en fin skärmaskin av bästa maken i present. Den är verkligen jättebra och skär snabbt och effektivt fina skivor av skinkan.


En julskinkesmörgås till uppesittarkvällen är givet!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Krämig janssons frestelse

Här hemma är det bara jag som tycker om janssons frestelse. Det är sällan jag unnar mig att göra janssons men igår så tänkte jag om. Janssons fick det bli (å nåt helt annat till resten av familjen).

Den här varianten är så fantastiskt god och jag är glad att det blev över till morgondagens matlåda :o)

Börja att skära löken i tunna skivor, stek löken i smör i en stekpanna.

Skär den skalade potatisen i ganska tunna stavar och skär ansjovisfiléerna i små bitar. Börja med att lägga potatisen i en smord ugnsfast form och därefter hälften av löken och ansjovisen. Varva allt och avsluta med potatis.

Slå över ansjovisspadet och grädden samt krydda med några varv med kryddkvarnen. Avsluta med att strö över ströbröd.

Ta ut den ur ugnen efter ca 15 minuter och klicka över smör i ganska stora bitar.

Ställ in den i ugnen igen och låt den gratineras klart så den blir härligt gyllene, nästan åt det brända hållet.

Servera din janssons på julbordet eller som varmrätt tillsammans med goda köttbullar.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥