helenas-web.nu

♥ zabaionesås ♥

Med några få ingredienser kokar du snabbt ihop en god zabaionesås som serveras till färska bär och frukter.


Jag började med att lägga färsk ananas, blåbär och hallon i fina dessertskålar (så glad över mitt fynd på dollarstore för 10 kr/st.)

Sedan vispade jag ihop bl a äggulor, vaniljsocker (hade tyvärr ingen vaniljstång) i en kastrull. Vispa hela tiden såsen sjuder till en tjockare sås men se till så det inte kokar. Ta kastrullen av plattan och fortsätt vispa tills den svalnat.

Häll såsen på bären och frukten och strö över finhackad vit choklad. Ät och njut!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Parmesangratinerad sparris ♥

Häromdagen hade lillskruttan önskat att få sparris till middag. Sagt och gjort så köpte vi fin sparris på affären.

Jag bjöd på pasta med räkor i krämig tomatsås och till det så blev det sparris som gratinerats med bl a parmesan.

Jag började att bryta av den nedersta delen av sparrisen och därefter skala uppifrån och ner med hjälp av en potatisskalare. Enklast är om man lägger sparrisen på skärbrädan. Lägg sparrisen i en smord ugnsfastform.

Blanda samman ströbröd, riven parmesanost och finhackad vitlök med olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Fördela ströbrödsblandningen över sparrisen och ställ in i ugnen i ca 10 - 15 minuter.

Godare än så här blir det inte! Under tiden som sparrisen står i ugnen så finns tid att färdigställa resten av måltiden.

Hela receptet finns här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Vaniljrutor ♥

Enkla vaniljrutor är, tycker jag, så otroligt gott!

Att de sedan är enkla att göra mjölkfria är ju inte helt fel heller. Då inte smeten innehåller mjölk och använd bara mjölkfritt smör till toppningen.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt det kalla vattnet och rör om.
Häll smeten i formen.

Grädda i 175° i 25 minuter i mitten av ugnen. Låt därefter kakan kallna.

Under tiden som kakan kallnar gör du vaniljkrämen. Smält smöret till vaniljkrämen och ta från plattan. Rör ner alla de övriga ingredienserna, förutom kokos, i smöret. Bred krämen över kakan och strö över kokosflingorna.

Skär sedan allt i bitar, jag brukar skära mina långpannekakor i rutor så det blir totalt 42 st bitar. Denna kaka passar perfekt att frysa in och ta fram vid behov.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Färska kryddor ♥

I juni köpte jag färsk basilika, persilja, rosmarin och mynta i krukor på ICA Kvantum där jag oftast handlar. Jag har tidigare antingen haft dem i köket i krukor eller så har jag planterat dem i ena pallkragen men där tycker jag att de bara har "tippat omkull" och inte varit så roliga att använda.

I år planterade jag dem istället i en stor zink-hink som jag ställde på nedersta steget på trappen upp till vår farstukvist. Där verkar de må väldigt gott!

Det är så härligt att se hur de växer och frodas. De har nog bästa platsen med förmiddagssol i skyddat hörn så det blåser inte så mycket på dem. Vatten får de nästan varje kväll för nu har det varit ruskigt varmt här uppe i norr. Snacka om tropisk hetta!

Sedan att det bara är att gå ut på trappen och plocka in färska kryddor direkt till matlagningen är ju bara så fantastiskt. Tänk om jag kunde få ha det så här varje dag, året om!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Italiensk kycklingfilé ♥

Pinterest är en av de sidor som jag besöker allra mest och hämtar en hel drös med inspiration från. Inspiration till recept är absolut inget undantag. På Pinterest finns allt som man kan tänka sig och timmarna flyger iväg när man sitter och kikar in allt där.

Häromdagen gjorde jag faktiskt ett recept på en italiensk kycklingfilé som jag hittade på just Pinterest. Receptet i sig var skrivet på engelska med deras mått och jag hade inte alla ingredienser hemma så jag gjorde därför om det något. Men här kommer min variant i alla fall.

Jag använde mig av en hemgjord vegetarisk tomatsås så därför började jag med att skålla tomaterna till såsen. Hackade därefter vitlök och röd lök fint. Hela receptet på den goda vegetariska såsen hittar du här!

Jag delade kycklingfiléerna i hälften (på höjden) så att de blev tunna. Därefter saltade och kryddade jag båda sidorna med salt, fem sorters peppar och vitlökspulver. Jag vände ner kycklingen i vetemjöl som smaksatts med italiensk salladskrydda, sedan vände jag dem i uppvispat ägg och till sist i ströbröd.

Stek kycklingfiléerna på båda sidor i en ganska het stekpanna och lägg därefter över i en smord ugnsfast form.

Låt gratinera mitt i ugnen i 5 minuter och ta sedan ut formen. Lägg över riven parmesanost, finhackad mozzarellaost och till sist tomatsåsen som nu blivit klar. Ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Servera med nykokt pasta!


Hela familjen tyckte att det var otroligt gott och jag kommer absolut att göra detta många fler gånger. Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥