helenas-web.nu

♥ Lilla julafton del 2 ♥

Till huvudrätt serverades en potatisgratäng och tjälknöl som syster yster kommit med - rackarns gott!

Jag bidrog med en julig sallad med smak av päron, ädelost och granatäpple. Mums!

Receptet på den enkla men ack så goda salladen hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ Lilla julafton del 1 ♥

Ikväll har vi firat lilla julafton med mina föräldrar, min syster och hennes familj. Istället för att bjuda på klassisk julmat så blev det lite julinspirerad 3-rätters middag.

Jag har delat upp dagen i flera inlägg så håll i hatten! Nu kör vi :o)

Dagen hade jag tillbringat i köket och vi började med en fantastisk förrätt som bestod av två olika pajer a la LCHF.

Först ut  kommer skaldjurscheesecaken som är fantastiskt god och härligt hög! Mixa mörkt LCHF bröd i en matmixer tillsammans med smör.

Fäst ett bakplåtspapper i botten av en springform och häll i brödsmulorna.

Tryck ut smulorna i formen och ställ kallt.

Skär räkorna och den gravade laxen i mindre bitar och blanda samman med finhackad rödlök och finhackad dill. Smaka av med salt och fem sorters peppar.

Blanda samman det mesta av creme fraichen med majonnäs och pepparrotsost. Lägg gelantinbladen i vatten ett tag och smält resten av creme fraichen på svag värme i en kastrull.

Krama ur vattnet ur gelantinbladen och ta kastrullen av plattan. Lägg ner gelantinbladen i kastrullen och rör så de smälter.

Blanda ner den varma creme fraichen tillsammans med det andra.

Blanda ihop creme fraicheröran med skaldjursröran och häll över i springformen. Ställ kallt i 4 - 5 timmar.

Å så serverade jag en norrglimtpaj med en skaldjursröra och en bit gravad lax - mums!

Börja med att riva osten grovt.

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform och smöra kanterna. Lägg osten i botten av formen.

Vispa samman ägg med grädde och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Häll äggstanningen över osten och gratinera i mitten av ugnen.

Receptet på skagencheesecaken hittar du här och norrglimtpajen hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ stompa ♥

Sedan många år tillbaka så bakar vi hällakakor eller som vi kallar dem: stompa till julen och vårt recept kommer från min moster Birgitta.

Det är inte många ingredienser som behövs: fil, sirap, vetemjöl, rågsikt, bikarbonat, brödkryddor och lite salt..

Jag börjar med att blanda alla ingredienser i en stor bunke.

Rör samman degen så den blir smidig men gärna lite väl kladdig för bästa resultat.

Baka ut degen i rundlar som är så stora så de ryms i stekpannan.

Rulla lätt med en kruskavel till sist.

Grädda kakorna i en het, torr, stekpanna på spisen en liten stund. Stompan pöser upp litegrann vid gräddning..

Vänd efter en liten stund, håll koll så du inte bränner vid dem.

De är fantastiskt goda och för oss är det här en del av julen.

Servera dem med smör och kanske även några skivor prästost. Dela dem i halvor och frys in tills du ska äta dem.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ risgrynsgröt ♥

Jag kör på med jultema idag igen och risgrynsgröt är gröten med stort G så här i juletid. Den passar lika bra till lunch som till middag.

Igår kokade jag risgrynsgröt till middag så här på andra advent - jättemysigt och gott!

Jag börjar med att koka ris, vatten och salt i 10 minuter under lock på svag värme i en stor gryta. Därefter häller jag i mjölken och rör om samt lägger i kanelstången. Vrid upp plattan på hög värme och när allt börjar puttra så vrid ner till svag värme och lägg på locket.

Låt gröten sjuda i ca 30 minuter, tänk på att röra med jämna mellanrum så gröten inte bränns vid. Ställ grötkastrullen åt sidan i 10 minuter innan det är dags att servera och ta bort kanelstången. Jag serverar gröten traditionsenligt med kanel, socker och mjölk.

Gröten åt vi tillsammans med nybakad stompa och det visar jag i morgon hur jag gör den :o) Hela receptet på risgrynsgröten hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ pepparkakor ♥

För många, många år sedan fick jag ett jättebra recept på pepparkakor av makens mormor Märta och varje år brukar jag baka dem.

Hinner du inte baka ut alla på en gång så ställer du undan degen i kylskåpet eller en kall matkällare tills du har tid att baka igen. Å dessutom är den ju rackarns god att äta som den är *hehehe*

Lägg i socker, sirap, ingefära, kanel, nejlikor samt kardemumma i en stor kastrull. Låt koka upp (ej mer!).

Tag kastrullen från spisen och tillsätt margarin och bikarbonat. Av bikarbonaten brukar degen pösa upp pga syrorna.
Rör blandningen tills den kallnat.

Tillsätt 2 söndervispade ägg samt drygt 7 hg mjöl.

Låt stå kallt så blir degen lättbakad.

Kavla tunt och ta ut figurer efter formar. Den här underbart fina formen köpte jag på Åhléns och de finns i ett set för ca 79 kr *me like*.

Grädda mitt i ugnen i ca 200° i ca 8 minuter. Kolla efter 5 - 6 minuter om de börjar bli klara - tänk på att ugnarna gräddar olika :)

Låt kallna en och en och njut sedan av goda nybakade pepparkakor. Kanske med en klick ädelost på och ett glas julmust?

Vill du prova att baka dem själv så finns hela receptet här!

♥ Kram Helena ♥

Senast uppdaterad (2013-12-08 11:19)