helenas-web.nu

Godaste griljeringen till julskinkan

Att griljera julskinka är ju faktiskt för många ett måste inför julen och vår familj är inget undantag. Den här griljeringen smakar gott och kan verkligen rekommenderas :)

Blanda ihop senap, äggulor, honung och det mesta av ströbrödet till en krämig smet. Bred över skinkan i ett jämnt lager.

Griljera i mitten av ugnen i ca 10 minuter och strö därefter över lite ströbröd på skinkan. Ställ in skinkan i ugnen i ytterligare 5 – 10 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Häromveckan fick jag en fin skärmaskin av bästa maken i present. Den är verkligen jättebra och skär snabbt och effektivt fina skivor av skinkan.


En julskinkesmörgås till uppesittarkvällen är givet!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Krämig janssons frestelse

Här hemma är det bara jag som tycker om janssons frestelse. Det är sällan jag unnar mig att göra janssons men igår så tänkte jag om. Janssons fick det bli (å nåt helt annat till resten av familjen).

Den här varianten är så fantastiskt god och jag är glad att det blev över till morgondagens matlåda :o)

Börja att skära löken i tunna skivor, stek löken i smör i en stekpanna.

Skär den skalade potatisen i ganska tunna stavar och skär ansjovisfiléerna i små bitar. Börja med att lägga potatisen i en smord ugnsfast form och därefter hälften av löken och ansjovisen. Varva allt och avsluta med potatis.

Slå över ansjovisspadet och grädden samt krydda med några varv med kryddkvarnen. Avsluta med att strö över ströbröd.

Ta ut den ur ugnen efter ca 15 minuter och klicka över smör i ganska stora bitar.

Ställ in den i ugnen igen och låt den gratineras klart så den blir härligt gyllene, nästan åt det brända hållet.

Servera din janssons på julbordet eller som varmrätt tillsammans med goda köttbullar.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Juliga köttbullar

Med ynka 3 ingredienser gör du de godaste köttbullarna. Dessa gör jag oftast till julen så därför kallas de för juliga köttbullar hos oss :)

Jag brukar mixa en påse med fransk löksoppa i min matberedare för att göra mixen i påsen mer finfördelad.

Blanda därefter samman köttfärsen med den franska löksoppan och lite creme fraiche. Rulla köttfärsen till små bollar och lägg i en smord ugnsfast form eller ugnens långpanna.

Stek köttbullarna mitt i ugnen i 15 - 20 minuter. Servera dem till ex julbordet eller janssons frestelse.

Ett riktigt bra recept på en krämig janssons frestelse kommer i nästa inlägg :)

Klicka här för att se hela receptet på de juliga köttbullarna.

♥ Kram Helena ♥

 

Julbakning till försäljning

I lördags stod jag praktiskt taget hela dagen (och mer därtill) i köket vid spisen.

Vår yngsta dotter och hennes konfirmandkompisar kommer att åka på en resa till Rumänien i april/maj nästa år med en hjälpsändning tillsammans med Filippus (som oftast kör hjälpsändningar till Ukraina).

För att få ihop pengar till resan så bakar vi och säljer vid några olika tillfällen. I helgen bakade jag alltså till denna försäljning och det blev rullrån, mjuk pepparkaka, fröknäcke, saffranskaka och havrekex. Allt fint paketerat och dekorerat - naturligtvis :)


Allt som bakats till helgens försäljning såldes vilket är otroligt roligt.

♥ Kram Helena ♥

 

Jordnötskakor

Ibland gör jag dessa söta, mastiga och ofantligt goda jordnötskakor. Receptet har jag fått från min fina svägerska Maria för många år sedan och det är lika gott fortfarande.

Jag börjar med att smälta samman jordnötssmör med sirap och strösocker på ganska låg värme i en kastrull. Låt det inte börja koka.

Ta kastrullen från spisen och rör ner de övriga ingredienserna till en tjock massa.

Bred ut allt i en mindre långpanna som klätts med bakplåtspapper.

Smält blockchokladen i en skål över ett vattenbad. Tillsätt några droppar rapsolja i chokladen så går det lätt att skära i den senare. Bred den smälta chokladen över och ställ kallt en stund.

Skär kakan i små bitar.


Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥