helenas-web.nu

Tacokrydda

Som så många andra i Sveriges avlånga land så åt vi tacos igår. Det är faktiskt väldigt sällan som vi äter tacos här hemma men igår var det då dags.

Fina familjen S skulle äta med oss igår och när jag hade stekt köttfärsen insåg jag att det fanns inte tacokrydda till all köttfärs.

Med alla fina kryddor i kryddhyllan så är det ju faktiskt ingen konst att blanda ihop sin egen tacokrydda. En krydda som smakar så där taco'iskt och även lite hetare än vanlig köpt tacokrydda.

Brukar du göra din egen tacokrydda? Om inte så tycker jag att du ska testa en gång och sedan kommer du aldrig att vilja köpa tacokrydda igen. Jag lovar!

Receptet på tacokryddan hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Laxpudding med kall örtsås

Jag bara älskar fisk! Som dotter till en (fritids) fiskare där det lagades fisk flera gånger i veckan så har jag alltid älskat fisk.

Min absoluta favoritmat när jag växte upp var kokt abborre med gräslökssås till. Eller varför inte stekt siklöja en varm sommardag som intogs på altanen ute i stugan i den västerbottniska skärgården? Många är minnena från barndomen där fisk var en stor beståndsdel.

Häromveckan gjorde jag en enkel laxpudding och bjöd på till middag. Det var tyvärr ingen favorit här hemma bland husets innevånare men både jag o mina föräldrar (som fick varsin matlåda) tyckte den var väldigt god.

Börja med att mixa fisken i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och lägg i en smord ugnsfast form.

Låt fisken tillagas i ugnen och under tiden blandar du ihop den kalla örtsåsen som serveras till och kokar potatisen.


En maträtt som tar max 45 minuter att göra från du tar fram allt ur kylen tills den står på matbordet.

Jag vill så gärna att vi äter fisk en gång i veckan men det är inte så uppskattat tyvärr bland några av familjemedlemmarna.

Receptet på laxpuddingen hittar du här! Och receptet på den kalla örtsåsen hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

After Eight kladdkaka

Eftersom det var kladdkakans dag igår (jag jobbade hela dagen och var borta hela kvällen) så blev det en kladdkaka idag till efterrätt istället. Det är lika bra att det var kladdkakans dag nu i helgen då maken är borta för kladdkakor är inte hans favorit direkt.

Jag valde att göra en after eight kladdkaka idag då jag hade precis 250 gram after eight hemma.

Jag började med att smälta smör i en kastrull på svag värme och lade sen ner after eight kakor för att smälta samman med smöret. Under tiden vispas ägg och strösocker poröst.

Häll ner smör- och chokladblandningen och rör om ordentligt. Blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad springform - låt grädda mitt i ugnen i 15 - 18 minuter.

Stäng av värmen och ta ut kakan. Lägg after eight bitar över den varma kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 3 - 5 minuter så att chokladen smälter. Bred ut den smälta chokladen och låt kakan därefter svalna.

Pudra över lite florsocker och servera med lättvispad grädde.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Tjälknöl

Bland det godaste (och enklaste) jag vet är tjälknöl gjord på älg - att sedan älgkött är magert (ca 6% fetthalt vad jag läst mig till tidigare) gör ju inte saken sämre heller. Att den fått ströva fritt och fått njuta av livet (förhoppningsvis ända tills älgjakten) gör att jag ännu mer gillar älgkött.


Häromveckan stoppade jag in en älgstek i ugnen på låg temperatur sent på kvällen - direkt från frysen.

På förmiddagen, efter 10 timmar, tog jag ut den och lade steken i saltlag i en tjock plastpåse.

Där fick den ligga i ca 4 timmar och när jag tagit ur den ur saltlagen så sköljde jag av den ordentligt och skar därefter upp köttet i tunna skivor på min skärmaskin.

Det är verkligen jättegott att servera tjälknöl tillsammans med en krämig potatisgratäng. Det går minst lika bra att göra en god potatissallad och servera till också.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Apelsinmarmelad

För flera år sedan kokade jag min första apelsinmarmelad efter jag blivit inspirerad av min vän Lisa. Sedan dess har jag inte köpt apelsinmarmelad på affären. Tycker att den hemgjorda smakar så mycket bättre.

Idag var det dags att koka en laddning igen då vi haft slut på marmelad länge här hemma.

Jag börjar med att skrubba ekologiska apelsiner ordentligt och därefter skär jag dem i bitar och lägger i en matberedare.

Mixar apelsinerna ordentligt i några minuter så det blir små bitar av dem.

Lägg ner apelsinbitarna i en stor kastrull och häll i vatten. Låt koka upp och tillsätt syltsocker.

Låt puttra ordentligt i 15 minuter - rör så gott som hela tiden. Stäng av plattan och låt marmeladen stå innan den hälls i burkar. Burkarna brukar jag skölja med vatten o atamonblandning o får stå i ugnen under tiden som marmeladen kokas. Allt för att de ska hålla så länge som möjligt.

Godare än så här blir det inte! Jag lovar :o)

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥