helenas-web.nu

♥ rökt fläskytterfilé ♥

I söndags tog vi fram ABU-röken ur förrådet och rökte en fläskytterfilé.

Ta fram lite ingredienser till rub'en.

Å blanda ihop detta!

Gnid in den torra rub'en runt en fläskytterfilé som delats på hälften.

Följ anvisningarna i mitt inlägg från ifjol hur man röker - inlägget hittar du här!

Skiva köttet tunt och njut av det! Ät som pålägg på en hårdbrödsmörgås eller som kött till en god och krämig potatisgratäng.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ picknickkaka ♥

Häromdagen ramlade jag över ett recept på nätet, nämligen tidningen hemlagats recept på en snabb picknickkaka. Då vi funderade på att åka ut på stranden på eftermiddagen så tänkte jag att det passade bra att sno ihop en sån kaka och ta med.

Jag började med att klä en mindre springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Smält smöret. Vispa samman ägg och strösocker i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna och därefter det smälta smöret och även filen.

(Jag tillsatte även vaniljsocker utifrån originalreceptet och använde mig av ekologisk mellan A-fil.)

Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och låt kakan svalna i formen. Lyft ur och dela i bitar.

Nu är det bara att äta och njuta! Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ köttfärspaj a la Mexico ♥

När jag var med i Viktväktarna 2002 fick jag tag i ett väldigt bra recept på en pajdeg som passar perfekt till varma matpajer.

Nu var det ett bra tag sedan jag använde det här receptet men häromdagen var det så dags.

Med kesella och lite flytande margarin som blandas ihop med grahamsmjöl, vetemjöl och salt så blir det en härlig konsistens och känns nyttigare än de vanliga man gör.

Blanda ihop degen och låt stå kallt i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform och nagga. Förgrädda skalet i 7 minuter.

Ta ut pajskalet ur ugnen och fyll med tacofärs (jag använde mig av älgfärs för att få den mindre fet), lägg champinjoner, rödlök och körsbärstomater som skurits i bitar ovanpå färsen. Avsluta med att strö över mozzarellaost i bitar.

Blanda ihop turkisk yoghurt och keso med 2 ägg och häll på.

Ställ in i ugnen och gratinera i ca 25 minuter. Under tiden dukar du fint och gör en god sallad som du serverar till.

Pajen blev verkligen jättegod och vill du ha receptet så hittar du det här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ rågfrallor med russin ♥

Häromdagen frågade jag maken vad han skulle vilja att jag bakar för matbröd. Vår frys börjar nämligen gapa tom på sina ställen - redan! Men så blir det efter en lång sommar med många dagar på stranden :o)

Jag fick till svar att han skulle vilja ha rågfrallor med russin i - så vad gör man inte för sin käre man? Jo, bakar just rågfrallor med russin i.

Jag började med att smälta smör och tillsätta mjölken - värm till fingervarmt. Smula ner jäst i en degbunke och häll i lite av degspadet så det löses upp. Tillsätt resten av degspadet och alla andra ingredienser.

Låt nu assistenten göra sitt jobb och blanda ihop alla ingredienser till en deg som inte kladdar så mycket.

Låt nu degen stå under bakduk på ett dragfritt ställe för att jäsa i minst en timme - gärna längre. Dela degen i 25 delar och forma till frallor som läggs på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ytterligare en gång - denna gång ca 30 minuter - under jäsduk.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Dela frallorna och njut av dem med ex smör och en god ost.

De blev verkligen jättegoda! Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

♥ doris ♥

Ni har sett henne förr - vår mysiga, gosiga och keliga kisse - vår älskade och lite fega Doris.

Visst är hon vacker?! Se hur hennes ögon har samma färg som de gröna träden i bakgrunden.

Här ser hon lite "farlig" ut men så är det att vara en kissemisse som är nyvaken och sträcker på sig ♥

♥ Kram Helena ♥