helenas-web.nu

Pressgurka

Av de två fina gurkorna jag köpte på bondens marknad i lördags gjorde jag den fantastiskt goda pressgurkan som jag har recept på.

Pressgurkan passar perfekt att servera till exempelvis köttbullar med hemgjord potatismos och en god gräddig sås. Eller varför inte till köttfärsbiffar?

Börja med att skölja gurkan och därefter hyvla den tunt med hjälp av en osthyvel. Jag hyvlar direkt ner i ett durkslag.

Strö salt över gurkan.

Lägg gurkan i press i minst 15 minuter, ex med några skålar eller tallrikar som tyngd, så att överflödigt vatten från gurkan rinner ur.

Lägg gurka i en skål eller i burkar, blanda samman lagen till inläggningen och häll över gurkan, tillsammans med hackad persilja.

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Punschrulltårta

För ett bra tag sedan fick jag smaka en ruskigt god rulltårta. En rulltårta med smak av punsch - smaken av punsch som jag verkligen gillar!

Börja med att vispa ägg och strösocker pösigt med en elvisp. Blanda ner de torra ingredienserna och därefter punsch och mjölk. Jag använder mig av punschessens som finns på dryckeshyllan på vanliga matvarubutiker.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten.

Låt smeten grädda i högst 5 minuter mitt i ugnen men se till så att den inte bränns.

Ta plåten ut ur ugnen och stjälp upp den på ett bakplåtspapper som du lagt på diskbänken och hällt strösocker över.

Dra av bakplåtspappret, är det svårt att få det att lossna så blöt baksidan något (dvs sidan som ligger uppåt).

Blanda ihop smörkrämen och bred detta ovanpå rulltårtan när den svalnat något.

Rulla ihop rulltårtan, med långsidan mot dig, och låt stå kallt en stund innan du skär den i skivor.

Ät och njut!

♥ Tack till Inger för det supergoda receptet som du delat med dig av ♥

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

Senast uppdaterad (2014-08-16 23:53)

 

Bondens marknad

Igår besökte jag bondens marknad som höll till på torget här i stan.

I de olika stånden såldes allt från blåbär, varmrökt lax, nyslungad honung till tomater, hembakad tunnbröd och ägg.

Det som fick följa med mig hem var 18 st närproducerade ägg, rökt kalkon, spaghetti-pumpa, hembakt tunnbröd, gula kantareller och två fina gurkor.

Jag tycker att det är helt klart värt pengarna det kostar extra att gynna dessa lokala odlare, bagare och plockare, eller hur? Tänk vilken förmån att få äta och tillaga närproducerad mat utan en massa besprutning och onödiga transporter.

Framöver får du se vad jag gör av både kantarellerna och gurkan.

♥ Kram Helena ♥

 

Kardemummakaka


Jag tycker att vanliga sockerkakor, eller liknande kakor med smaksättning, är så underskattade. Finns det något godare än att ta en kopp nybryggt kaffe på  nymalda bönor och en ljummen sockerkaka?

Idag tänker jag dela med mig av ett recept på en mjuk kardemummakaka som jag bakade häromveckan. Ljuvligt god och dessutom lättbakad :o)

Jag valde att kalla den kardemummakaka men kan lika gärna kallas för kanelkaka då båda kryddorna är framträdande i smaken.

Vispa samman ägg och strösocker i en bunke. Tillsätt därefter de torra ingredienserna och till slut det smälta smöret och filmjölken. Häll smeten i springformen och strö över pärlsocker. Grädda :o) Enkelt!

Som tidigare publicerat recept på picknickkakan så valde jag att klä en springform med bakplåtspapper istället för att smöra och bröa formen. Så smidigt!

Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥

 

Ostfrallor

Jag har ett längre tag tänkt att jag ska ta och baka ostfrallor för det var så vansinnigt länge sedan. Att det är gott råder ingen tvivel om heller. Igår gjorde jag slag i saken och gjorde dessa underbart goda frallor.

Jag började med att smälta smör i en kastrull och därefter hälla i vatten - detta får värmas så det är fingervarmt. Därefter löser jag upp jästen i lite av degvätskan i assistentens bunke. Blandar i allt och låter assistenten jobba.

Lägger på en jäsduk och låter degen jäsa ett tag. Ta upp degen på bakbordet/dskbänken. Dela degen i mindre bitar, jag fick ut 47 st, och forma dem till avlånga tjockare bullar. (Jag gjorde dock en dubbelsats.)

Låt de jäsa på ett dragfritt ställe under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost. Jag använder mig av prästost eftersom den har ganska mycket smak.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills de är häsligt gyllenbruna.

De är goda att äta bara med lite smör på och kanske en god ostskiva också. Hela receptet hittar du här!

♥ Kram Helena ♥